Συναγερμός στην Μόσχα μετά την διαρροή γερμανικής στρατιωτικής συζήτησης-Μεντβέντεφ: «Το Βερολίνο προετοιμάζεται για πόλεμο»Γερμανοί αξιωματούχοι ανέλυαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι Taurus μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπηθεί η ρωσική γέφυρα της Κριμαίας

Ο γερμανικός στρατός θα μπορούσε να ξεκινήσει σύρραξη με την Ρωσία, προειδοποιεί ο Μεντβέντεφ, ο οποίος σχολίασε επίσης μία συζήτηση που διέρρευσε σχετικά με μία πιθανή επίθεση στην κριμαϊκή γέφυρα.

Τι Είπε ο Μεντβέντεφ Ανησυχώντας τον Κόσμο;

Σύμφωνα με τον πρώην Ρώσο πρόεδρο και σημερινό αντιπρόεδρο του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η συζήτηση μεταξύ ανώτατων Γερμανών αξιωματούχων περί μία πιθανής επίθεσης στην κριμαϊκή γέφυρα δεν αφήνει καμία αμφιβολία στο Κρεμλίνο να πιστεύει πως το Βερολίνο ετοιμάζεται πράγματι για μία στρατιωτική σύρραξη με την Μόσχα. Η συζήτηση των Γερμανών αξιωματούχων διέρρευσε πρόσφατα, συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Μεντβέντεφ σχολίασε αυτήν την ηχογραφημένη συζήτηση στο κανάλι του στο Telegram εχθές Κυριακή 3 Μαρτίου. Το ηχητικό ντοκουμέντο της συζήτησης έχει διάρκεια 38 λεπτών και αναφέρεται πως χρονολογείται από τις 19 Φεβρουαρίου του 2024. Κατέγραψε μία συζήτηση μεταξύ τεσσάρων αξιωματούχων της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της γερμανικής αεροπορίας, αντιπτεράρχου Ίνγκο Γκέρχαρτζ (Ingo Gerhartz).

Οι Γερμανοί συζητούσαν επιχειρησιακές λεπτομέρειες των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus που σκέφτεται το Βερολίνο να αποστείλει στο Κίεβο. Οι αξιωματούχοι ανέλυσαν συγκεκριμένα την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι ισχυροί πύραυλοι κατά της γέφυρας της Κριμαίας, μίας γέφυρας που βρίσκεται φυσικά στα χέρια των Ρώσων σήμερα και έχει μεγάλη στρατηγική σημασία.

Η αποκάλυψη της εν λόγω συζήτησης αποτέλεσε μεγάλο σκάνδαλο στην Γερμανία, με πολλούς πολιτικούς να ζητούν ενίσχυση της δράσης της γερμανικής αντικατασκοπίας. Το γερμανικό υπουργείο άμυνας επιβεβαίωσε την εγκυρότητα του ηχητικού ντοκουμέντου, ωστόσο ούτε ο γερμανικός στρατός ούτε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχολίασε το εν λόγω ζήτημα.

Ωστόσο πριν επιβεβαιώσει την συζήτηση το γερμανικό υπουργείο ο Μεντβέντεφ υπέθεσε την Κυριακή πως το Βερολίνο δεν θα αναλάβει την ευθύνη, λέγοντας πως η συζήτηση είναι ψεύτικη. 

«Κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί η συζήτηση των αξιωματούχων του γερμανικού στρατού ως ένα απλό 'παιχνίδι' με πυραύλους και άρματα μάχης θα ήταν ένα κακόβουλο ψέμα» εξήγησε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος, τονίζοντας πως «η Γερμανία προετοιμάζεται για πόλεμο με την Ρωσία».

Τέλος, ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως ίσως ο καγκελάριος Σολτς δεν έχει ιδέα για τα σχέδια του γερμανικού στρατού κατά της Μόσχας. 

«Η Ιστορία μας έχει δείξει αρκετά παραδείγματα όπου ο στρατός μπορεί να πάρει αποφάσεις χωρίς να ρωτήσει πολιτικούς αρχηγούς, ξεκινώντας έτσι έναν πόλεμο ή μία σύρραξη» είπε ο Ρώσος.