«Ανάσταση» του στόλου μεταγωγικών της Πολεμικής Αεροπορία: Αυξάνονται τα διαθέσιμα αεροσκάφηΣυνεχίζεται η βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά στον στόλο των μεταγωγικών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς άλλο ένα αεροσκάφος αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία ως τα τέλη του Μαΐου, ανεβάζοντας τον αριθμό των C-130 και C-27 που πετούν στα 8.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διαθέσιμα/ σε υπηρεσία 3 C-130 και 4 C-27. Άλλο ένα από τα μεταγωγικά της ΠΑ αναμένεται να έχει παραδοθεί ως το τέλος του επόμενου μήνα, ανεβάζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων μέσων σε στο υψηλότερό επίπεδό του εδώ και χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η καθήλωση του μεγαλύτερου μέρους του στόλου των μεταγωγικών της ΠΑ για χρόνια αποτελούσε ιδιαίτερα σοβαρό «πονοκέφαλο» για τις Ένοπλες Δυνάμεις,με την κατάσταση να βελτιώνεται σημαντικά μέσα στους τελευταίους μήνες.

Το ζήτημα των χαμηλών διαθεσιμοτήτων είχε αναδειχθεί έντονα πέρυσι, με αφορμή τους σεισμούς στην Τουρκία (ωστόσο ελληνικά αεροσκάφη C-130 και C-27 απομάκρυναν επιτυχώς Έλληνες και ξένους πολίτες από το εμπόλεμο Σουδάν, με αποκορύφωμα την απόλυτα επιτυχή στρατιωτική αποστολή διάσωσης σε αεροδρόμιο βόρεια του Χαρτούμ, με C-130 και προσωπικό των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων).

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας είχε πει τον Φεβρουάριο πως «ελπίζω πολύ σύντομα να περάσουμε τα 10 μεταγωγικά αεροσκάφη». Επίσης, το πρόσφατο «πακέτο» εξοπλισμών που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα περιλαμβάνει δύο C-130H.

Σημειώνεται πως, παρά τη βελτίωση της κατάστασης ως προς τη διαθεσιμότητα, ο στόλος των μεταγωγικών της ΠΑ αποτελείται σε κάθε περίπτωση από πολύ «γερασμένα» αεροσκάφη, και η ανάγκη αντικατάστασής τους γίνεται ολοένα και πιο έντονη- ειδικά δεδομένου ότι κάποια από τα αεροσκάφη που επανέρχονται σε υπηρεσία ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένα σε ανοιχτούς χώρους, αναμένοντας την αποκατάστασή τους.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κατά τα τέλη του 2029- αρχές του 2030 θα πρέπει να έχουν υπάρξει αποφάσεις ως προς την αντικατάσταση των «βετεράνων» του στόλου μεταγωγικών της ΠΑ. Ο ένας (και πιο προφανής) υποψήφιος αντικαταστάτης των C-130 είναι το ίδιο το C-130- για την ακρίβεια νεότερη έκδοσή του, το C-130J (υπενθυμίζεται πως στην επιστολή Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρχε, πέρα από την αναφορά για παραχώρηση δύο C-130H από τα αμερικανικά αποθέματα, και σημείωση πως το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εργαζόταν για την παροχή δεδομένων σχετικά με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα για την αγορά νέων C-130J από τη χώρα μας). Επίσης, έχει παρουσιαστεί στην ΠΑ πρόταση για το C-390 Millennium της βραζιλιάνικης Embraer.

Huffington Post.