Ο Ερντογάν αδειάζει τον Πούτιν και παίρνει LNG από την ExxonMobil – Γιατί το κάνει – Πονηρή κίνησηΟ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε την απόφαση να καλύψει η Τουρκία το 7% των αναγκών της σε αέριο από την ExxonMobil, με την αγορά LNG ύψους 1,1 εκατ. δολαρίων το χρόνο.

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η Τουρκία «να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, διαπραγματευόμενη μια πολυετή σύμβαση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την αμερικανική ενεργειακή εταιρεία ExxonMobil», σημειώνει το πρακτορείο avia.pro.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς έως και 2,5 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως, με κόστος περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι σημαντικό για εμάς να μην εξαρτόμαστε από έναν προμηθευτή. Μια συμφωνία με την ExxonMobil μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θέση μας στην αγορά ενέργειας και να προσφέρει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

O Toύρκος υπουργός τόνισε πως η συμφωνία μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια, κάτι που θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη σταθερότητα και αξιοπιστία των προμηθειών.

Να σημειωθεί πως η ExxonMobil ανέλαβε τη διαχείριση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης τον Ιούλιο του 2022, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση της γαλλικής Total, ενώ αυτή την περίοδο πρόκειται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.