Ουκρανοί στρατιώτες διαμαρτύρονται για τα αμερικανικά τανκς Abrams – είναι ευάλωτα



Οι Ουκρανοί στρατιώτες που χρησιμοποιούν άρματα μάχης Abrams που προμήθευσαν οι ΗΠΑ αποκάλυψαν μια σειρά από αδυναμίες και ελαττώματα σε αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα και αμφισβήτησαν τη χρησιμότητά τους στο διαρκώς μεταβαλλόμενο μέτωπο στην Ουκρανία.

 Η παράδοση των τανκς ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ως απόδειξη «της διαρκούς και ακλόνητης δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία», αναφέρει το CNN.

Έξι άρματα μάχης M1 Abrams εντοπίστηκαν από μια ομάδα δημοσιογράφων του CNN στην Ουκρανία να κρύβονται στα φυλλώματα σε μια τοποθεσία κατεστραμμένα από τον πόλεμο ανατολικά της χώρας.

Ουκρανικά πληρώματα που εκπαιδεύτηκαν στη Γερμανία είπαν ότι τα οχήματα – το κύριο άρμα μάχης του αμερικανικού στρατού αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποιήθηκε στο Ιράκ εναντίον των δυνάμεων και των ανταρτών του Σαντάμ Χουσεΐν – στερείται πανοπλίας που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα όπλα.

«Η πανοπλία του δεν είναι αρκετή για αυτόν τον πόλεμο. Δεν προστατεύει το πλήρωμα. Στην πραγματικότητα, σήμερα αυτός είναι ο πόλεμος των drone. Έτσι τώρα, όταν το τανκ κινείται, αυτοί (οι Ρώσοι) προσπαθούν πάντα να το χτυπήσουν», είπε ένα μέλος του πληρώματος, που ακούει το κωδικό όνομα Τζόκερ.

Ο συνάδελφός του, Ντνίπρο, πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες που τα χειρίζονται έχουν γίνει ο «νούμερο ένα στόχος» των Ρώσων.

«Χωρίς άμυνα, το πλήρωμα δεν επιβιώνει στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ντνίπρο. Το πλήρωμα έδειξε επίσης στους δημοσιογράφους του CNN την προσπάθεια να προσαρτήσουν ενεργή θωράκιση σε ένα κατεστραμμένο άρμα.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν πλαστικές εκρηκτικές πλάκες οι οποίες, όταν χτυπηθούν, πυροδοτούν και παρέχουν προστατευτική αντιέκρηξη.

Και τα 31 Abrams στην Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί κοντά στο ανατολικό μέτωπο, σύμφωνα με εκπροσώπους της 47ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, η οποία τα παρέλαβε όλα.

Το ουκρανικό αίτημα για Abrams, σύνθετα και βαριά άρματα μάχης, έχει πυροδοτήσει σημαντικές συζητήσεις στις αρχές του 2023, καθώς το αμερικανικό όχημα έχει μια πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού.

Ορισμένες εκδόσεις λειτουργούν ακόμη και με καύσιμο τζετ.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν τον Απρίλιο ότι τα Abrams είχαν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή λόγω της απειλής ρωσικών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αν και η 47η Ταξιαρχία της Ουκρανίας λέει ότι ορισμένα εξακολουθούν να βρίσκονται σε δράση παρά τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν.

Μεγάλο μέρος της ουκρανικής πρώτης γραμμής κυριαρχείται πλέον από τη χρήση αυτοκαταστροφικών επιθετικών drones, μικροσκοπικών και ακριβών συσκευών που μπορούν να παρενοχλήσουν το πεζικό και ακόμη και να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε άρματα μάχης.

 Η έλευση αυτών των λεγόμενων drones First-Person Vision (FPV), τα οποία καθοδηγούνται από στρατιώτες που φορούν γυαλιά, άλλαξε τη φύση του πολέμου, περιορίζοντας την κίνηση και εισάγοντας ένα νέο στοιχείο ευπάθειας για τα τεθωρακισμένα οχήματα.

Το ουκρανικό πλήρωμα έμαθε τα όρια του τανκς Abrams με τον δύσκολο τρόπο στις μάχες γύρω από την πόλη Αβντίικα, την οποία η Ρωσία πήρε τελικά τον έλεγχο τον Φεβρουάριο.

Ένας οδηγός τανκ έχασε το πόδι του όταν διαπέρασαν την πανοπλία του.

 Ωστόσο, δεν είναι μόνο η καινοτομία που επηρεάζει τα τανκς – φαίνεται να έχουν και τεχνικά προβλήματα.

Ένα Abrams, σταθμευμένο κάτω από ένα δέντρο, ήταν σχεδόν ακίνητο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του CNN λόγω προβλημάτων στον κινητήρα, εξήγησε το πλήρωμα, παρά το γεγονός ότι το όχημα είχε μόλις εισαχθεί από την Πολωνία.

Οι στρατιώτες παραπονιούνται επίσης για το πώς, σε βροχή ή ομίχλη, η συμπύκνωση μπορεί να κάψει τα ηλεκτρονικά μέσα στο όχημα.

 Πρόβλημα είναι και τα πυρομαχικά, όπως και σε άλλες περιοχές του ουκρανικού μετώπου.

Τα άρματα μάχης λένε ότι φαίνεται να έχουν λάθος τύπο οβίδων για τον αγώνα στον οποίο συμμετέχουν.

 «Αυτό που έχουμε είναι περισσότερο για άμεσες μάχες μεταξύ τανκς, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια. Πολύ πιο συχνά ενεργούμε ως πυροβολικό. Πρέπει να καταστρέψετε μια άκρη του δάσους ή ένα κτίριο. Είχα μια περίπτωση όπου έριξα 17 οβίδες σε ένα σπίτι και αυτό παρέμενε όρθιο», είπε ο Τζόκερ.

Η κακή απόδοση των τανκς χλευάστηκε από Ρώσους αναλυτές, οι οποίοι τα αποκαλούσαν «άδεια κουτιά». Ένα κατεστραμμένο μοντέλο συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις και αργότερα εκτέθηκε στην Κόκκινη Πλατεία.