Δόλωμα για τα μαχητικά αεροσκάφη – Αντίδοτο στις σύγχρονες απειλές



Οι ηλεκτρονικές απειλές, τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (uav) και drones καθώς και οι βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο σύγχρονο πεδίο, με την αμερικανική πολεμική αεροπορία να αναπτύσσει ένα καινοτόμο σύστημα, με αιωρούμενο δόλωμα από το μαχητικό.

Του Χρήστου Μαζανίτη-enikos.gr

Η Αεροπορία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ξεκίνησε τη συνεργασία με εταιρείες με στόχο την ανάπτυξη του Dual Band Decoy (DBD), ένα από τα πιο προηγμένα αντίμετρα ραδιοσυχνοτήτων (RF) στον κόσμο. Το DBD είναι ένας υπερσύγχρονος παρεμβολέας αυτοπροστασίας ραδιοσυχνοτήτων που προστατεύει τα μαχητικά αεροσκάφη από εχθρικές επιθέσεις.

Το υπό ανάπτυξη DBD αποτελείται από μια ρυμουλκούμενη μονάδα συνδεδεμένη με καλώδιο οπτικών ινών με εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου στο αεροσκάφος.

Το αιωρούμενο δόλωμα προσφέρει την πιο πρόσφατη τεχνολογία εμπλοκής για να μπερδέψει τα εχθρικά ραντάρ και να αποτελέσει στην ουσία τον πόλο έλξης των πυραύλων, μακριά από το αεροσκάφος. Το DBD μπορεί να εκτοξευθεί από τον πιλότο ή αυτόματα ως απάντηση σε απειλές, προσφέροντας κρίσιμη προστασία σε εξαιρετικά αμφισβητούμενο εναέριο χώρο.

Πρόκειται για ένα υψηλής ισχύος σύστημα παρεμβολής, το οποίο προσφέρει εύρος προσαρμογών, με δυνατότητα εγκατάστασης σε διάφορα αεροσκάφη ενώ παράλληλα θα μπορεί να αναβαθμιστεί για την αντιμετώπιση μελλοντικών – αναδυόμενων απειλών.

Το Dual Band Decoy ενσωματώνει τα προσαρμοσμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα, επιτρέποντας υψηλότερες επιδόσεις και περισσότερες δυνατότητες με μειωμένο μέγεθος, βάρος και ισχύ.

Ουσιαστικά, η ανάπτυξη του συστήματος θα αποτελέσει την απαρχή για την εφαρμογή του και σε άλλες πλατφόρμες, με στόχο τη δημιουργία μιας προστατευτικής σφαίρας γύρω από εξαιρετικά αμφισβητούμενους χώρους μάχης χρησιμοποιώντας το πλήρες ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για τον εντοπισμό, την εκμετάλλευση και την αντιμετώπιση προηγμένων απειλών.

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, το DBD θα τοποθετηθεί αρχικά στο F/A-18E/F Super Hornet της Αεροπορίας Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η εγκατάστασή του και τα αποτελέσματα που θα δείξουν οι δοκιμές, μπορεί ανοίξουν τον δρόμο για την εγκατάστασή του σε κάθε τύπου αεροπλάνου, ακόμη και μεταγωγικού ενώ θα μπορεί να με τροποποιήσεις να εξοπλίσει και ελικόπτερα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την χρήση του ακόμη και σε άρματα μάχης ή και μονάδες επιφανείας του πολεμικού ναυτικού.