Πότε αποπλέει η φρεγάτα «Ψαρά» για την Ερυθρά Θάλασσα και γιατί καθυστερεί ο απόπλουςΚείμενο: Γεώργιος Σαρρής

Σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα αναμένεται τελικά να αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, σύμφωνα με πληροφορίες, η φρεγάτα «Ψαρά», προκειμένου να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «Ύδρα» στην επιχείρηση «Ασπίδες» που διεξάγεται στην Ερυθρά Θάλασσα και έχει ως στόχο την ασφαλή ναυσιπλοΐα της περιοχής για τα εμπορικά πλοία που τους τελευταίους μήνες δέχονταν αλλεπάλληλες επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι.

Η ολιγοήμερη καθυστέρηση απόπλου της Φ/Γ «Ψαρά» (F-454) οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να γίνει πρώτα μια σειρά μετατροπών, ώστε να θωρακιστεί αποτελεσματικά για τις ανάγκες της αποστολής. Το σημαντικότερο όργανο που προστέθηκε είναι το υπερσύγχρονο σύστημα anti-drones που έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τα χτυπήματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρεμβαίνοντας στα ηλεκτρονικά τους συστήματα και επί της ουσίας να τα «τυφλώνει» πριν φτάσουν στην εμβέλεια των οπλικών συστημάτων του πλοίου.

Μέσω αυτού αποτρέπονται οι επιθέσεις των Χούθι που συνηθίζουν να επιτίθενται στα πολεμικά πλοία αποκλειστικά από αέρος με drones (ενίοτε και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς) και γίνεται εξοικονόμηση οπλικού υλικού. Από τη στιγμή που ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «τυφλωθεί», δεν έχει νόημα να ρίξεις και με το πυροβόλο βλήμα εναντίον του, προκειμένου να το καταρρίψεις.

Όπως μαθαίνουμε, η Φ/Γ «Ψαρά», φεύγοντας από τον δίαυλο της Σαλαμίνας τις επόμενες ημέρες, θα κατευθυνθεί αρχικά στο Τζιμπουτί, στο λιμάνι της ομώνυμης χώρας της ανατολικής Αφρικής. Εκεί θα τους περιμένει ήδη η Φ/Γ «Ύδρα» που ούτως ή άλλως πλέει στην περιοχή, προκειμένου να γίνει μια εκτενής ενημέρωση από τον έναν κυβερνήτη στον άλλο για τους κινδύνους και τις δυσκολίες της επιχείρησης. Παράλληλα θα υπάρξει και μεταφορά μιας σειράς συστημάτων επικοινωνίας από το ένα πλοίο στο άλλο, προκειμένου να υπάρχει ανταπόκριση με τα άλλα συμμαχικά παραπλέοντα σκάφη των άλλων χωρών που μετέχουν στην επιχείρηση, καθώς επίσης και ο γενικός συντονισμός από τη διοίκηση της Λάρισας.

newsbeast.gr/