Επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ!-Υπερασπίζεται τους ισλαμιστές φιλοπαλαιστίνιους στα αμερικανικά πανεπιστήμιαΟ Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη σήμερα στον δημόσιο διάλογο γύρω από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι οι αρχές επιδεικνύουν «σκληρότητα» στην καταστολή των φιλοπαιλαιστίνιων φοιτητών και καθηγητών.

Οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, προκαλώντας την παρέμβαση της αστυνομίας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι αρχές προχώρησαν και σε συλλήψεις.

«Οι ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και αντισιωνιστές Εβραίοι σε ορισμένα περίβλεπτα αμερικανικά πανεπιστήμια, διαμαρτύρονται για τη σφαγή» στη Γάζα, είπε ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση στην Άγκυρα. «Οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται βία, σκληρότητα, ταλαιπωρία, ακόμη και βασανιστήρια επειδή λένε ότι η σφαγή πρέπει να σταματήσει», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι υπάλληλοι πανεπιστημίων «απολύονται και λιντσάρονται» επειδή στηρίζουν τους Παλαιστίνιους.

Η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, επικρίνει με δριμύτητα την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και την άνευ όρων –όπως λέει– υποστήριξη που λαμβάνει η χώρα αυτή από τους Δυτικούς συμμάχους της. Οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού για το Ισραήλ και έχει προστατεύσει τη χώρα σε κρίσιμες ψηφοφορίες στα Ηνωμένα Έθνη.

«Τα όρια της δυτικής δημοκρατίας καθορίζονται από τα ισραηλινά συμφέροντα. Οτιδήποτε καταπατά τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι αντιδημοκρατικό, αντισημιτικό για αυτούς», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρόεδρος Χέρτσογκ καταγγέλλει την «τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού» στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κατήγγειλε σήμερα «την τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού» στον κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ, όπου «φημισμένα πανεπιστήμια, κέντρα ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης» έχουν μολυνθεί «από το μίσος και τον αντισημιτισμό».

Στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις «βλέπουμε με φρίκη να τιμώνται και να δικαιολογούνται οι ωμότητες που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος, αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς.

Εδώ και δύο εβδομάδες οι δράσεις σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους της Γάζας έχουν πολλαπλασιαστεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί ο δημόσιος διάλογος για την ελευθερία της έκφρασης και τον αντισημιτισμό. Εβραίοι φοιτητές κατήγγειλαν αντισημιτικές ομιλίες και επεισόδια σε ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις.

«Στους αδελφούς και στις αδελφές μας, στους φίλους μας στα πανεπιστήμια και στις εβραϊκές κοινότητες στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, σε εκείνους που υπερασπίζονται τον εβραϊκό λαό και το κράτος του Ισραήλ, σε όλους τους ανθρώπους που δείχνουν καλή θέληση (…) λέω: ο εβραϊκός λαός είναι μαζί σας, σας ακούμε. Βλέπουμε την εχθρότητα και τις ξεδιάντροπες απειλές, τις προσβολές (…) αισθανόμαστε τον φόβο και την ανησυχία», πρόσθεσε ο Χέρτσογκ.

«Ενώ αυτοί καλούν σε Ιντιφάντα και γενοκτονία, εμείς θα εργαστούμε μαζί για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας που κρατά η Χαμάς και θα αγωνιστούμε για τις πολιτικές ελευθερίες μας και το δικαίωμα να πιστεύουμε (…) για το δικαίωμα να ζούμε με υπερηφάνεια, ειρηνικά και με ασφάλεια ως Εβραίοι, ως Ισραηλινοί, οπουδήποτε».

Ο Χέρτσογκ υπενθύμισε ότι οι Εβραίοι τιμούν την επόμενη εβδομάδα το Γιομ ΧαΣόα (ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος). «Θα μιλήσουμε για τις σκοτεινές ώρες του παρελθόντος και θα θυμηθούμε το θαύμα της αναγέννησής μας. Απέναντι στην τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού, μην φοβάστε. Να είστε υπερήφανοι. Μείνετε δυνατοί για την ελευθερία σας», κατέληξε.