Ξεφορτώνονται τους Patriot οι Ισραηλινοί και λένε πως μόνο να… μαζεύουν σκόνη είναι



Ξεφορτώνονται τους ισραηλινούς Patriot οι Ισραηλινοί και λένε πως μόνο να… μαζεύουν σκόνη είναι, καθώς στα χρόνια υπηρεσίας τους έχουν χρειαστεί μόνο λίγες φορές και αυτές παλαιότερα.

Παρελθόν θα αποτελούν οι Patriot για το Ισραήλ σε δύο μήνες από σήμερα.

Στόχος των Ισραηλινών είναι να αντικαταστήσουν τους Patriot με το Iron Dome, καθώς δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του αμερικανικού συστήματος αναχαίτισης.

Η ισραηλινή συστοιχία Patriot – γνωστή στην IAF ως Yahalom, στα εβραϊκά «διαμάντι» – θα απενεργοποιηθεί οριστικά εντός δύο μηνών.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία μείωσης του [αριθμού] συστοιχιών μέχρι να κλείσει ολόκληρο το σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του 138ου Τάγματος της Συστοιχίας Εναέριας Άμυνας, που χειρίζεται τους Patriot.

Οι συστοιχίες πυραύλων Patriot που λειτουργούν από τις ΗΠΑ αναπτύχθηκαν με επιτυχία εναντίον ορισμένων πυραύλων Scud που εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το σύστημα, που σχεδιάστηκε για την κατάρριψη αεροσκαφών, αναχαίτισε μόνο περίπου 10 στόχους, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, συμπεριλαμβανομένων των συριακών μαχητικών αεροσκαφών που παραβίασαν τον ισραηλινό εναέριο χώρο το 2014 και το 2018.

Μάλιστα, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως οι Patriod δεν ανταποκρίθηκαν «πάντα στην πρόκληση, αποτυγχάνοντας να καταρρίψουν πολλούς στόχους όλα αυτά τα χρόνια».

Το χαμηλότερο στρώμα του πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ αφορά στο μικρής εμβέλειας Iron Dome, το οποίος έχει καταρρίψει δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, όλμους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από το 2011.

Η μεσαία βαθμίδα αποτελείται το σύστημα David’s Sling, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει βλήματα μεσαίου βεληνεκούς.

Τα συστήματα με το μεγαλύτερο βεληνεκές είναι το Arrow, σχεδιασμένο να αναχαιτίζει μεγάλους βαλλιστικούς πυραύλους.

Δεν έχει γίνει γνωστό που θα κατευθυνθούν οι ισραηλινοί Patriot αν και είναι σίγουρο πως η Ουκρανία θα ενδιαφερθεί γι αυτούς.