Θρίλερ: Αμερικανικό drone RQ-4B Global Hawk εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μαύρη ΘάλασσαΈνα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, RQ-4B Global Hawk, πέταξε στις 4 Ιουνίου για αναγνώριση πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ περιπολούσε στην περιοχή στα ανοιχτά της Κριμαίας, το drone εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και μετά άλλαξε τη συνήθη διαδρομή του, γράφουν τα ρωσικά media.

Το αμερικανικό αναγνωριστικό drone, με αριθμό ουράς 10-2045 και διακριτικό κλήσης FORTE12, απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Σιγκονέλα στη Σικελία της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την πύλη παρακολούθησης αεροσκαφών- flightradar24, το drone κέρδισε ύψος και πέταξε μέσω του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και κατευθύνθηκε προς το νοτιοανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Το drone έκανε κύκλους σε ύψος 15,5 χιλιομέτρων πάνω από ουδέτερα ύδατα με στόχο την αναγνώριση της ζώνης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SVO) και της νότιας ακτής της χερσονήσου της Κριμαίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις ρουτίνας για τον αμερικανικό στρατό στην περιοχή.

Ενώ βρισκόταν σε περιπολία, το drone εξαφανίστηκε από τον χάρτη και στη συνέχεια άλλαξε τη συνήθη διαδρομή του.

Η πτήση του στρατηγικού αναγνωριστικού UAV παρακολουθείται από περισσότερους από 4.000 χρήστες και κατέχει την πρώτη θέση σε δημοτικότητα μεταξύ όλων των αεροσκαφών.

Το drone εξαφανίστηκε από τον χάρτη για αρκετή ώρα. Γύρω στις 11:40 π.μ., ο πόρος απενεργοποίησε την παρακολούθηση του RQ-4B Global Hawk και σταμάτησε να εμφανίζεται.

Μετά από πολλά επεισόδια εξαφάνισης από έναν διαδικτυακό χάρτη, το drone της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εντοπίστηκε ξανά κοντά στο Σότσι.

Έφυγε από την περιοχή νότια της Κριμαίας ενώ περιπολικό αεροσκάφος Boeing P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτελούσε πτήσεις δυτικά της χερσονήσου και άλλαξε τη συνήθη διαδρομή του.

Στις 14:45, το drone με το διακριτικό κλήσης FORTE12 είχε ήδη πετάξει μέχρι τη Ρουμανία και άρχισε να κάνει κύκλους εκεί.

Το drone συνέχισε να λειτουργεί σε κοντινή απόσταση από τις ακτές μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ , έκανε βρόχους πάνω από τη ρουμανική πόλη Κωνστάντζα και πέταξε ξανά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη συνέχεια, το RQ-4B Global Hawk, μετά από αναγνώριση σε διεθνή ύδατα, πέταξε στην ίδια διαδρομή που έφτασε – μέσω του βουλγαρικού εναέριου χώρου.

Όπως σημειώνει το κανάλι Telegram Στρατιωτικός Παρατηρητής , το οποίο παρακολουθεί τακτικά τις κινήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, η διαδρομή της 4ης Ιουνίου είναι ασυνήθιστη για ένα drone στην περιοχή αυτή. Η πηγή πρότεινε ότι ο λόγος για τις προσαρμογές θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στο drone.