Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε Viper



Κατατέθηκε Ερώτηση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρη Μπιάγκη, κατόπιν συνεργασίας με τον Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε Viper» προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να αναδείξουμε το σημαντικό ζήτημα των πολύμηνων καθυστερήσεων υλοποίησης του συμβατικού προγράμματος αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ ΑΕ, ενός προγράμματος που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιχειρησιακή λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η ενδεχόμενη καθυστέρηση του προγράμματος πέραν του 2028 θα δημιουργήσει ζητήματα επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των εν λόγω αεροσκαφών.

Μέσω της ερώτησης καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να:

α. Τοποθετηθεί επί πρόσφατων δημοσιευμάτων, βάσει των οποίων η πορεία του προγράμματος κρίνεται προβληματική, αφού μέχρι σήμερα η Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει μόλις 19 από τα 27 αεροσκάφη F-16 Viper που θα έπρεπε να έχει παραλάβει.

β. Προβεί σε ενημέρωση αναφορικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη διασφάλιση, αφενός, της έγκαιρης ολοκλήρωσης του εν λόγω προγράμματος και αφετέρου, της υποστήριξης της ΕΑΒ Α.Ε., τόσο οικονομικά, όσο και σε επάρκεια προσωπικού.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι, 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών (Α/Φ) F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στην έκδοση Viper, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ). Η διακρατική συμφωνία, που κυρώθηκε από τη Βουλή και υπογράφηκε από την κατασκευάστρια εταιρία, Lockheed Martin, προβλέπει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της σύμβασης, για το σύνολο των εν λόγω Α/Φ, το 2028.

Από πρόσφατα δημοσιεύματα προκύπτει ότι η πορεία του προγράμματος θεωρείται προβληματική. Μέχρι σήμερα, η ΠΑ έχει παραλάβει 19 F-16 Viper, ενώ θα έπρεπε να της έχουν παραδοθεί 27. 
Αν και τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση και η κατασκευάστρια εταιρία διαβεβαίωναν ότι το πρόγραμμα προχωράει κανονικά και σύμφωνα με το συμβατικό χρονοδιάγραμμα, εντούτοις, τελευταία προέκυψαν προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τους 6 μήνες.

Δεδομένου ότι, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της αναβάθμισης των εν λόγω Α/Φ, απαιτείται οικονομική στήριξη της εταιρίας από την Πολιτεία, συγκεκριμένη ροή ανταλλακτικών, και επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Δεδομένου ότι, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Α/Φ F-16 σε Viper, σε συνδυασμό με την χρονική του διάρκεια, είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιχειρησιακή λειτουργία της ΠΑ.

Δεδομένου ότι, η ενδεχόμενη καθυστέρηση του προγράμματος πέραν του 2028 θα δημιουργήσει θέμα επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των εν λόγω Α/Φ, λόγω, αφενός της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης του τύπου τους, και αφετέρου της περαιτέρω επιβάρυνσης της παλαιότητάς τους και των αυξημένων απαιτήσεων συνολικής υποστήριξής τους, σε συνδυασμό με τις νέες προηγμένες επιχειρησιακές τεχνολογικές εξελίξεις, που ενδεχομένως θα τα καταστήσουν μη αποτελεσματικά σε σχέση με τα νέα δεδομένα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Αληθεύουν τα παραπάνω δημοσιεύματα; Αν ναι, γιατί προέκυψαν οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος της αναβάθμισης των Α/Φ F-16, ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί για την ανάσχεση των αιτίων των καθυστερήσεων και πόσο πιθανό είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εντός των συμβατικών χρονικών ορίων;  

2. Η οικονομική στήριξη και ενίσχυση της εταιρίας από την Πολιτεία ήταν η απαιτούμενη για την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των Α/Φ F-16;

3. Η ροή ανταλλακτικών από πλευράς της κατασκευάστριας εταιρίας, LM, ήταν η αναμενόμενη και η προγραμματισμένη;

4. Προτίθεστε να δρομολογήσετε τις απαιτούμενες από μέρους σας ενέργειες, ώστε να μειωθεί σημαντικά η αποχώρηση των εργαζομένων από την ΕΑΒ και η αποτελεσματική πρόσληψη άλλων;