ΥΠΕΘΑ: Διαψεύδει ότι πραγματοποιείται η 3η φάση της άσκησης «Καταιγίδα 2020».

ΥΠΕΘΑ: Διαψεύδει ότι πραγματοποιείται η 3η φάση της άσκησης «Καταιγίδα 2020».



Πραγματοποιείται επιχειρησιακή τεχνική εκπαίδευση μέρους πλοίων του στόλου

Διαψεύδεται από το υπουργείο Αμυνας ότι προχώρησαν στην αιφνιδιαστική πραγματοποίηση της 3ης φάσης της άσκησης «Καταιγίδα 2020».

Από το υπουργείο σημειώνουν ότι δεν διεξήχθη κάποια φάση της άσκησης και δεν τίθεται θέμα επαναπρογραμματισμού της.

Σημειώνουν ότι πραγματοποιείται απλώς επιχειρησιακή τεχνική εκπαίδευση μέρους πλοίων του στόλου.

Να σημειώσουμε πως η άσκηση «Καταιγίδα» είναι η μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στη διεξαγωγή της οποίας συμμετέχει η πλειονότητα του ελληνικού στόλου. Φέτος, όμως, η διεξαγωγή της ματαιώθηκε. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του επικαλέστηκε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου στις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση αναστολή της «Καταιγίδας» και αυτό παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα της νόσου στο Πολεμικό Ναυτικό είναι σχεδόν μηδενικά.


Η άσκηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου με τμηματική έξοδο του Στόλου σε όλο το Αιγαίο, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπήρχε θα ολοκληρωνόταν σήμερα.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η ματαίωσή της συνδέθηκε με την επικοινωνία που υπήρξε, λίγο πριν την πρόσφατη σύνοδο ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου από την πλευρά της Ελλάδας και του Χουλουσί Ακάρ από την πλευρά της Τουρκίας, με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνομιλίας, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν την ματαίωση των δύο μεγάλων ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο στο Αιγαίο, την ελληνική «Καταιγίδα» και την τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».

ΠΗΓΗ