Ο «γυμνός» ήρωας: Νέα στοιχεία εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Ακάρ για την περίφημη απαγωγή του


Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πριν από τέσσερα χρόνια άλλαξε βαθιά τη γειτονική χώρα, με πολλούς «σκελετούς» να κρύβονται ακόμη στην τουρκική ντουλάπα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, τότε αρχηγός γενικού επιτελείου στρατού, είπε ψέματα σχετικά με την απαγωγή και την αιχμαλωσία του κατά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016, όταν πραγματοποιήθηκε απόπειρα πραξικοπήματος από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Τον Ακάρ «δίνει» ο Ταγματάρχης Adnan Arıkan, ο οποίος είχε αναλάβει τότε ως υπεύθυνος ασφαλείας του Αρχηγού κατά τη μεταφορά του με ελικόπτερο από την έδρα του Γενικού Επιτελείου στην Αεροπορική Βάση Akıncı.

«Ο διοικητής [Ακάρ] είπε σε μεταγενέστερες δηλώσεις ότι κρατήθηκε όμηρος, αλλά η σκηνή [που είδα] δεν ήταν έτσι. Ακόμα και όταν έφυγε από το Γενικό Επιτελείο από την Πύλη 1Α [η πύλη εισόδου για ανώτερους διοικητές], ο καθένας από εμάς, άνθρωποι της φρουράς του, τον ακολουθήσαμε: Όταν σταματούσε, όλοι σταματούσαμε μαζί του. όταν έτρεχε, όλοι τρέχαμε, ακολουθούσαμε εντολές, ποτέ δεν κινδύνεψε», εξήγησε ο Arıkan για όσα έζησε εκείνο το βράδυ ενώ περίμενε στο ελικόπτερο που είχε προσγειωθεί στην αυλή για να πάρει τον Ακάρ.

«Ο Ακάρ, που υποτίθεται ότι ήταν όμηρος από τη φρουρά του φαίνεται ξεκάθαρα σε βίντεο ντοκουμέντο να δίνει εντολές. Η προσωπική του φρουρά, ντυμένη με πολιτικά ρούχα, ακολουθούσε κάθε παραγγελία του. Είναι λογικό ένας άντρας που αισθάνεται ότι απειλείται η ζωή του να ενεργεί έτσι;» κατέθεσε ο Arikan. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

«Το γεγονός ότι συνέχισε να δίνει εντολές και το γεγονός ότι εκείνες οι εντολές εκτελούνταν πιστά είναι η πιο προφανής ένδειξη ότι συνέχισε να λειτουργεί ως αρχηγός του γενικού επιτελείου ακόμη και μέσα στο πραξικόπημα», πρόσθεσε.

Μέρες μετά το πραξικόπημα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Χουλούσι Ακάρ ισχυρίστηκε ότι ένα όπλο ήταν συνέχεια στραμμένο πάνω του καθώς τον πήγαιναν στο ελικόπτερο. Τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας (CCTV) τον διαψεύδουν κατηγορηματικά.


Τα αποδεικτικά στοιχεία, τόσο από πλευράς λήψεων κάμερας CCTV όσο και πολλαπλών δηλώσεων μαρτύρων, αντιφάσκουν με τη δήλωση που έδωσε ο Akar στον εισαγγελέα στα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου στις 18 Ιουλίου 2016 ως ενάγων. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στρατιώτης περπατούσε πίσω μου με ένα αυτόματο όπλο, η κάνη του οποίου με σημάδευε … Όταν με έφεραν έξω, ένα ελικόπτερο περίμενε στον τόπο όπου βρισκόταν το άγαλμα του Ατατούρκ. Με έβαλαν στο ελικόπτερο με τη βία. Το ελικόπτερο απογειώθηκε. Δεν είπαν πού πηγαίναμε. Δεν ρώτησα. Όλα τα όπλα ήταν στραμμένα πάνω μου.»

Ο Ερντογάν μιλώντας στο CNN το βράδυ του πραξικοπήματος από το κινητό, ανέφερε ότι πληροφορήθηκε για το πραξικόπημα στις 20:00 μμ. Στο κενό των τεσσάρων ωρών από τις 16:00 μμ μέχρι τις 20:00 μμ τι είχε γίνει, κανείς δεν ξέρει. Γιατί στο μέρος όπου βρίσκονταν ο Ερντογάν δεν πάρθηκαν αμέσως μέτρα ασφαλείας με συνέπεια να γλυτώσει μόλις παρά τρίχα;

Τίθεται το ερώτημα μήπως κατά την ενημέρωση που έκανε ο Χακάν Φιντάν στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου υπήρξε διαρροή; Και επίσης τι έκαναν από εκείνη την ώρα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και οι άλλοι αρχηγοί των όπλων;

Αυτά και άλλα πολλά ενισχύουν το αφήγημα ότι το τουρκικό πραξικόπημα ήταν το μεγαλύτερο κόλπο του Ερντογάν, μία κίνηση που δημιούργησε «ήρωες» και «εχθρούς» στο μυαλό του τουρκικού λαού και εδραίωσε την κυριαρχία του σουλτάνου.

Πηγή: Nordic Monitor