Παρέλαση… αεροπλανοφόρων



Η άφιξη του «Queen Elizabeth» στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο των βρετανικών πρωτοβουλιών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε. Στην αρχή (κατά τη διάρκεια της κρίσης του καλοκαιριού, της έντασης δηλαδή με το Oruc Reis), κατέπλευσε στις ελληνικές θάλασσες το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊνζενχάουερ (CVN-69), που πραγματοποίησε ασκήσεις με το πολεμικό ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Αργότερα έκανε την εμφάνισή του το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλς ντε Γκωλ και αυτό για ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά.

Στο ενδιάμεσο φιλοξενήθηκαν στις ελληνικές θάλασσες και μερικά θηριώδη ελικοπτεροφόρα, όπως το αμερικανικό San Giorgio, ή το επίσης αμερικανικό USS Hershel «Woody» William, το γαλλικό «Dixmude», το αιγυπτιακό Anwar El Sadat που πήρε μέρος σε ασκήσεις με ελληνικά πολεμικά και τώρα έρχεται και ένα βρετανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, όχι όποιο- όποιο, αλλά η ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου.

Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth», το πρώτο της ομώνυμης κλάσης του βρετανικού βασιλικού ναυτικού που αναμένεται τον Ιούνιο στη Σούδα. Θα συνοδεύεται από στόλο κρούσης μικρότερων πλοίων αρχικά στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια στον Ινδικό Ωκεανό.

Η άφιξη του «Queen Elizabeth» στην Ελλάδα εντάσσεται και στο πλαίσιο των βρετανικών πρωτοβουλιών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Πηγή: Βηματοδότης