Boλές βλημάτων Spike NLOS παρουσίασαν οι Ισραηλινοί σε Έλληνες αξιωματούχους



Εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ Ελληνικό κλιμάκιο που συμμετέχει σε επιδείξεις των δυνατοτήτων του αντιαρματικού όπλου Spike NLOS. Το βλήμα είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα και τις ισορροπίες υπέρ της Ελλάδας δεδομένου ότι είναι ικανό να χτυπά στόχους πέραν του οπτικού ορίζοντα.

Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, βολές Spike πραγματοποιήθηκαν αρχικά από όχημα 4×4 ενώ ακολούθησαν και βολές ακριβείας από ελικόπτερο Apache που διατηρούσε χαμηλό πτήσης.

Ο Ελληνικός Στρατός επιθυμεί να διασκορπίσει τον αντιαρματικό πύραυλο από τον Έβρο έως το Καστελόριζο, αλλά και να αναβαθμίσει τις γενικότερες επιχειρησιακές δυνατότητες των μονάδων που αμύνονται έναντι ενδεχόμενης τουρκικής απόβασης στα νησιά. Μετά την συμφωνία περί αγοράς από το Ισραήλ του Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, το Ισραήλ μέσω επίσημων αξιωματούχων φαίνεται να εγγυάται το επιχειρησιακό μέλλον αρκετών οπλικών συστημάτων, ανάμεσά στα οποία βρίσκονται και τα μεταγωγικά C-130. Προβάδισμα στον τομέα της υποστήριξης έχουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache A.

Το Apache A σύμφωνα με ισραηλινές πηγές θα μπορεί πλέον να βάλει από πολύ μεγαλύτερη απόσταση μέσω του Spike με συνέπεια να μην κινδυνεύει από αντιαεροπορικά βλήματα. Η συνεργία μεταξύ του Hellfire και του Spike NLOS μέσω ελικοπτέρων Apache A, σε συνδυασμό με την προκεχωρημένη δράση των ελικοπτέρων Kiowa κλειδώνει ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών συνόρων, ιδιαίτερα του Έβρου.

Είναι ικανό ακόμα και για ναυτικές Ειδικές Επιχειρήσεις μέσω σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου, αλλά και για αντιμετώπιση μη επανδρωμένων οχημάτων που κινούνται πάνω από αστικές περιοχές. Σε κλειστό περιβάλλον σαν του Αιγαίου και του Έβρου, δημιουργούνται συνθήκες ”απαγόρευσης πλεύσης” σε εχθρικά πλοία καθώς ο Spike εντοπίζεται αρκετά δύσκολα από εχθρικά οχήματα με ISR λειτουργίες. Σε περίπτωση που ένα εχθρικό αεροσκάφος αναγνώρισης οδηγηθεί προς πορεία εντοπισμού του Spike αυτομάτως γίνεται ευάλωτο και ανιχνεύσιμο από συμμαχικές δυνάμεις.