θράσος της Άγκυρας: Το τουρκικό υπουργείο άμυνας «έσβησε» την ελληνική παρουσία στη συμμαχική άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 2021»



Κάθε όριο θράσους ξεπέρασαν οι γείτονες για μια ακόμη φορά. Αφορμή ήταν η μεγάλη πολυεθνική συμμαχική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 2021».
 
Την διοργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό και πραγματοποιήθηκε από τις 27 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου με συμμετοχή πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

Τα συμμαχικά πλοία ανήκουν στην Αντιναρκική Δύναμη Standing NATO MineCountermeasures Group Two (SNMCMG2) τα οποία κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στην «ΑΡΙΑΔΝΗ» ανοιχτά της Πάτρας.

Τα πολεμικά πλοία όλων των κρατών που έλαβαν μέρος στην «ΑΡΙΑΔΝΗ 2021» είχαν ως αγκυροβόλιο τις ημέρες της άσκησης το λιμάνι της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της άσκησης το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση για την «ΑΡΙΑΔΝΗ 2021» στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων αναλυτικά όλα τα πλοία τα οποία έλαβαν μέρος στην άσκηση μεταξύ των οποίων και τα Τουρκικά «TCG SOKULLU MEHMET PASA» και «TSGAYVALIK».

Όπως γίνεται άλλωστε κάθε φορά σε Συμμαχικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στις οποίες συμμετέχουν και Τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το θράσος όμως των γειτόνων ξεπέρασε κάθε όριο.

Σε ανάρτηση του Τουρκικού υπουργείου άμυνας στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter αναφέρεται στα Τουρκικά στην άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 2021» και στις συμμετοχές των κρατών χωρίς να συμπεριλάβει την Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό!

Επισημαίνει τη συμμετοχή όλων των άλλων κρατών και φυσικά της Τουρκίας με τα πλοία τα οποία έλαβαν μέρος και τις σημαίες τους όπως συνηθίζεται στο Twitter «ξεχνώντας» όμως την Ελλάδα και τα πλοία του Ελληνικού Στόλου!

Τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» και την κανονιοφόρο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Και απλά αναφέρει ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε στον Κόλπο της Πάτρας.

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας έχει μάλιστα «ανεβάσει» και βίντεο διάρκειας 0.53’ το οποίο δείχνει φωτογραφίες κυρίως από τα Τουρκικά πλοία στο Ελληνικό λιμάνι και στον Πατραϊκό Κόλπο ενώ στο φωτογραφικό κολάζ φαίνεται και η Ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Σε δεύτερη συμπληρωματική ανάρτηση, αυτή τη φορά στα Αγγλικά, το Τουρκικό υπουργείο απλά προσθέτει μια Ελληνική σημαία στο σημείο που αναφέρει ότι η άσκηση έγινε στον Κόλπο της Πάτρας χωρίς όμως και πάλι να παραθέσει τα τρία πλοία του Στόλου τα οποία συμμετείχαν.

Πέρα από το απίστευτο Τουρκικό θράσος η ενέργεια των γειτόνων να «σβήσουν» την Ελληνική παρουσία και μάλιστα σε άσκηση με Ελληνικό όνομα, η οποία γίνεται σε Ελληνικά νερά αποτελεί σοβαρή ασέβεια και για τη Συμμαχία.

Παρά τις σοβαρές διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας, εδώ και δεκαετίες στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν δυνάμεις και από τις δύο χώρες αποτελεί κανόνα η τήρηση των αρχών της Συμμαχίας.

Οι γείτονες όμως φαίνεται ότι και αυτό το καταπάτησαν.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα έπειτα από τα γεγονότα του Έβρου αλλά κυρίως από την κρίση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στους γείτονες φαίνεται ότι κυριαρχεί ο εκνευρισμός.

Ειδικά έπειτα από την γενναία στάση των Ελληνικών πληρωμάτων και τα μαθήματα ναυτοσύνης που έδωσαν στον Τουρκικό στόλο το καλοκαίρι με αποκορύφωμα τον εμβολισμό της φρεγάτας «KEMAL REIS» από την Ελληνική φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ».


ΠΗΓΗ