Τούρκοι κομάντος εισήλθαν σε αρμενικό έδαφος μαζί με Αζέρους (φωτογραφίες)



Το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur θα κάνει το Αζερμπαϊτζάν μεταφορικό κόμβο στην περιοχή
Τουρκικές δυνάμεις εντοπίστηκαν στην Αρμενία.

Μετά την παραβίαση των συνόρων της Αρμενίας από περίπου 1.000 Αζέρους στρατιώτες πριν από λίγες μέρες, σήμερα έγινε γνωστή η παρουσία ΚΑΙ τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή. Έτσι, πριν από λίγες ώρες, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες, οι οποίες ''συνέλαβαν'' έναν στρατιώτη των τουρκικών δυνάμεων, όπως αποδεικνύεται από το αντίστοιχο έμβλημα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην συγκεκριμένη φωτογραφία που τραβήχτηκε από συσκευή παρακολούθησης, μπορείτε πραγματικά να δείτε έναν στρατιώτη με το έμβλημα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το Μπακού δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα, ωστόσο, προφανώς, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν εξετάζουν πραγματικά την κατάληψη ενός τμήματος του εδάφους της Αρμενίας, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ναχιτσεβάν και, ως εκ τούτου, άμεση σύνδεση της Τουρκίας με το κύριο μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Προς το παρόν, ο αριθμός των τουρκικών δυνάμεων που είναι τοποθετημένος στην Αρμενία παραμένει άγνωστος, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικός στρατός διεισδύει στην Αρμενία μέσω των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν - σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, μιλάμε για αρκετές δεκάδες στρατιωτών, αν και επίσημα σχόλια από την πλευρά της Άγκυρας μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει.

Η απάντηση της Αρμενίας
Το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας απάντησε στις αναφορές αυτές, που ισχυρίζονται ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις έχουν εισέλθει κοντά στην λίμνη Sevan, στην περιοχή Syunik.

«Η Δημοκρατία της Αρμενίας, και συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στις διαδικασίες εκπαίδευσης, διδασκαλίας και ακόμη και διαχείρισης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.
 
«Η σαφέστερη απόδειξη αυτού ήταν ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Aρτσάχ, στον οποίο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν άμεση συμμετοχή. Η παρουσία τούρκων στρατιωτών στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν αποτελεί εδώ και καιρό γεγονός, όπως επιβεβαιώνεται από το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας», αναφέρει η δήλωση.

«Από αυτή την άποψη, οι κατηγορίες ότι το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας κρύβει γεγονότα σχετικά με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είναι απλώς αβάσιμες. Όσον αφορά τη φωτογραφία του στρατιώτη με το τουρκικό έμβλημα, τραβήχτηκε στο μη Αρμενικό τμήμα, στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ενώ η κίνηση των μονάδων αυτών ελέγχονταν πλήρως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας και δεν υπάρχει θέμα ''ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων " σε έδαφος της Αρμενίας», δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας.

Τα σχέδια Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν
Το σχέδιο της Τουρκίας είναι το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur, το οποίο  θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομίες των τουρκικών χωρών και θα αυξήσει τη σημασία των διαδρόμων μεταφορών Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου. Ο διάδρομος Zangezur όχι μόνο θα ενώσει τις τουρκικές χώρες με ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν άνω των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά θα αυξήσει επίσης τη στρατηγική σημασία του Αζερμπαϊτζάν. Αυτός ο διάδρομος θα συνδέσει την περιοχή με σημαντικό οικονομικό δυναμικό και φυσικούς πόρους.

Το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur θα κάνει το Αζερμπαϊτζάν μεταφορικό κόμβο στην περιοχή. Το πιο σημαντικό, είναι ότι ο τουρκικός κόσμος θα επανενωθεί χάρη στον διάδρομο Zengezur χρόνια αργότερα.

Φαίνεται ότι το ζήτημα του διαδρόμου Zangezur θα προκαλέσει ένταση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για πολλά χρόνια. Η άρνηση ανοίγματος αυτού του διαδρόμου παραβιάζει τη συμφωνία της 10ης Νοεμβρίου 2020.

Εάν η Αρμενία προχωρήσει σε αυτό, ένας νέος πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι αναπόφευκτος.