Κλιμακώνεται η κρίση ΗΠΑ- Ρωσίας: Προκλητικές πτήσεις Αμερικανών και στην μέση...η ΕλλάδαΌλες οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κάνοντας χρήση του ΕΕΧ της Ελλάδας, αποφεύγοντας επιμελώς τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο

Με τίτλους όπως:  "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μια νέα πρόκληση στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας" και "Η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε μια νέα πρόκληση κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα", το έγκριτο ρωσικό avia-pro, αναφέρεται στην πτήση αμερικανικών UAV στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας και στην περιοχή της Κριμαίας.
 
 Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

"Ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να οργανώσει μια νέα πρόκληση κοντά στα ρωσικά σύνορα, πετώντας στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και πλησιάζοντας τα ρωσικά σύνορα όσο το δυνατόν πιο κοντά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την προηγούμενη μέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-4A Global Hawk στα ρωσικά σύνορα''.

Στην εικόνα που παρουσιάζεται παραπάνω, μπορείτε να δείτε τη διαδρομή πτήσης αμερικανικών αναγνωριστικών UAV που πετούσαν σε μεγάλο υψόμετρο. Ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (διακριτικό Forte 12) πραγματοποίησε μια προκλητική πτήση κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα των ουκρανο-ρωσικών συνόρων, ενώ το δεύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (διακριτικό Forte 19) πέταξε σε σχετικά μικρή απόσταση από την Κριμαία.
 
Σύμφωνα με υποθέσεις, τα στρατηγικά αναγνωριστικά drones θα μπορούσαν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές συγκέντρωσης δυνάμεων του DPR και του LPR, καθώς σχετικά πρόσφατα, υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά αμερικανικών συστημάτων HIMARS στην Ουκρανία. Αυτά  μπορεί κάλλιστα με τακτικούς πυραύλους, να χτυπήσουν τη βασική υποδομή των δυνάμεων των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντόνμπας". 

Με βάση την εικόνα που παρουσίασε το ρωσικό ΜΜΕ, μπορούμε να προβούμε σε δύο πολύ σοβαρές διαπιστώσεις αναφορικά με την διαδρομή που ακολούθησαν τα αμερικανικά UAV.

Η πρώτη, είναι ότι και οι δύο πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κάνοντας χρήση του ΕΕΧ της Ελλάδας, αποφεύγοντας επιμελώς τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο. Το παραπάνω καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς την θεωρητικά μόνο "φίλη και σύμμαχο" Τουρκία, η οποία είναι παντελώς αναξιόπιστη σύμμαχος, καθώς και την επιχειρησιακή υποβάθμιση της βάσης του Ινσιρλίκ, αφού η διαδρομή που ακολούθησαν τα αμερικανικά UAV είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που θα ακολουθούσαν αν ενεργούσαν από την εν λόγω βάση τους στην Τουρκία.

Επίσης, αναδεικνύεται ο τεράστιος γεωστρατηγικός ρόλος και θέση της αξιόπιστης συμμάχου Ελλάδας, για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφού χάρη στον εναέριο χώρο της, τα νησιά της στο Αιγαίο, την Κρήτη ,τα λιμάνια της σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, τους κάθετους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονές της προς την Ανατολική-Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει μια τεράστια περιοχή στρατιωτικών δυνάμεων της Συμμαχίας με προσανατολισμό είτε τη ΝΑ Μεσόγειο-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική, είτε την Ευρώπη. 

Η δεύτερη, είναι ότι και οι δύο πτήσεις πέρασαν δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού, με ότι αυτό σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, κάτι το οποίο θα πρέπει να επισημανθεί προς τις ΗΠΑ.
 
Αναφορικά τώρα με τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, η παραπάνω "πρόκληση", όπως χαρακτηρίζεται από τα ρωσικά ΜΜΕ δεν είναι τίποτε περισσότερο, από μια περαιτέρω απόδειξη του ψυχροπολεμικού κλίματος που έχει επανέλθει στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.

Το Ντομπάς και η Κριμαία, εντάσσονται σε δύο εδαφικές περιοχές σύγκρουσης των συμφερόντων ΗΠΑ-Ρωσίας, που ωστόσο και αυτό πρέπει να επισημανθεί, δεν έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν σε περαιτέρω επικίνδυνη επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία. Με κατάληξη την έναρξη εχθροπραξιών, οι οποίες στη χειρότερη περίπτωση που ήθελε να επαναληφθούν θα διεξαγόταν μεταξύ εκπροσώπων, δηλαδή Ουκρανίας και ρωσόφιλων ανταρτών του Ντομπάς, τους οποίους θα εξόπλιζαν οι υπερδυνάμεις.