Το ΝΑΤΟ δίνει στην Τουρκία Aster για να μην χρησιμοποιήσει τους S-400



Με τους Aster προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία να μην πάρει άλλους S-400.

Ελληνοτουρκικά: Το ΝΑΤΟ δίνει στην Τουρκία Aster για να μην χρησιμομποιήσει τους S-400 – Προσπαθούν να την πείσουν να ακυρώσει μια επερχόμενη συμφωνία για μια δεύτερη παρτίδα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε μετά την συνάντησή του με τον Ρώσο ομολογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Άγκυρα εξακολουθεί θέλει αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 Triumf.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η στρατιωτική συμμαχία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αποκτήσει η Τουρκία μια εναλλακτική λύση στο ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

«Προσπαθήσαμε επίσης να βρούμε εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι ο αμερικανικός πυραύλος Patriot και το γαλλο-ιταλικό σύστημα Aster προσφέρθηκαν ως επιλογές.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε πετύχει σε αυτό, αλλά θα συνεχίσουμε και εργαζόμαστε επίσης σε αυτά τα θέματα ως συμμαχία», σημείωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προσφέρεται στην Τουρκία το αμερικανικό Patriot ή το γαλλο-ιταλικό πυραυλικό σύστημα Astrer, γράφει το eurasiatimes.com.

Το 2019, όταν η Τουρκία είχε παραλάβει την πρώτη της παρτίδα S-400 παρά τις αρκετές προειδοποιήσεις για κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επίσης προτείνει να πουλήσει στην Τουρία το πυραυλικό σύστημα Patriot της Raytheon.

Από το 2013, η Άγκυρα συνεχίζει να απορρίπτει την συγκεκριμένη προσφορά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι θέλουν και τους πηγαίους κωδικούς του συστήματος.

Το Patriot (MIM-104) είναι παντός καιρού με στόχο την αντιμετώπιση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και προηγμένων αεροσκαφών.