Κινεζικό κατασκοπευτικό πλοίο έξω από τις ακτές της Αυστραλίας παρατηρώντας στρατιωτικές βάσεις



Την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον, κάλεσε την Κίνα να σταματήσει να  παρουσιάζεται ως αφοσιωμένη στην ειρήνη διότι άλλο συμβαίνει στην πραγματικότητα. «Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τους συχνούς ισχυρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης ότι είναι αφοσιωμένη στην ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη», ξεκίνησε να λέει ο Ντάτον σε μια ομιλία του στην Καμπέρα.

«Και όμως είμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής αποσύνδεσης μεταξύ των λόγων και των πράξεων. Παρακολουθήσαμε τα πράγματα πολύ στενά καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε όλο και πιο ανησυχητικές δραστηριότητες», πρόσθεσε. Λίγο πριν από τα σχόλιά του, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποκάλυψε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι ένα κινεζικό κατασκοπευτικό πλοίο παρατηρήθηκε πρόσφατα να κατασκοπεύει κατά μήκος της αυστραλιανής ακτογραμμής, όπου παρέμεινε για τρεις εβδομάδες.

«Το κατασκοπευτικό πλοίο Yuhengxing θεωρείται ότι εισήλθε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη 200 χιλιομέτρων της Αυστραλίας κοντά στο Δαρβίνο τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο», ανέφερε η Seven News Australia. «Στη συνέχεια έπλευσε νότια μέχρι το Σίδνεϊ, περνώντας μια σειρά από σημαντικές στρατιωτικές περιοχές, προτού κατευθυνθεί μέσω της Θάλασσας της Τασμανίας στη Νέα Ζηλανδία».
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών «παρακολούθησε στενά» το πλοίο, με ανώτατο αξιωματούχο να λέει: «Μπορώ σίγουρα να επιβεβαιώσω πως υπήρχε κινεζικό στρατιωτικό σκάφος που επιχειρούσε στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας που διέσχιζε το Στενό του Τόρες».

Ενώ παρατηρούσε τις προαναφερθείσες στρατιωτικές βάσεις, το κατασκοπευτικό σκάφος δεν αναφέρθηκε ότι είχε παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας, που ορίζονται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων του Ειρηνικού στον απόηχο της συμφωνίας για τα πυρηνικά υποβρύχια της AUKUS με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το περιστατικό με κατασκοπευτικό πλοίο έχει επαυξήσει μόνο τις ήδη εκτοξευόμενες εντάσεις. 

Σε απάντηση στις επιθετικές δηλώσεις του Ντάτον την Παρασκευή προς τους ηγέτες στο Πεκίνο, η κινεζική πρεσβεία στην Καμπέρα εξέδωσε μια δήλωση που κατήγγειλε τα σχόλιά του, λέγοντας ότι η διαστρεβλωμένη άποψή του για τις προθέσεις και τις πολιτικές της Κίνας "πυροδοτεί σύγκρουση και διχασμό μεταξύ λαών και εθνών" - ειδικά παραπλανώντας τους δικούς του ανθρώπους.

«Είναι αδιανόητο ότι η σχέση Κίνας-Αυστραλίας θα αποκτήσει καλή δυναμική… αν η αυστραλιανή κυβέρνηση βασίσει την εθνική στρατηγική της σε μια τέτοια ανάλυση χωρίς όραμα και ξεπερασμένη νοοτροπία», πρόσθεσε η πρεσβεία στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται ότι η Κίνα θα στείλει μόνο περισσότερα πλοία για να παρακολουθούν τακτικά την άμυνα της Αυστραλίας, ιδιαίτερα αφού οι αξιωματούχοι του Πεκίνου ερμήνευσαν τη συμφωνία AUKUS ως σήμανση πως η χώρα εγκαταλείπει ουσιαστικά το καθεστώς της ως ζώνης απαλλαγμένης από πυρηνικά.

ΠΗΓΗ:zerohedge.com