Νέος «πονοκέφαλος» για το ΝΑΤΟ: Το A-100 σύντομα θα ενταχθεί στη ρωσική Αεροπορία



Το A-100, το νέο προηγμένο αεροσκάφους ΑΣΕΠΕ (αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου) που αναμένεται να αντικαταστήσει τα παλαιά αεροσκάφη τύπου Beriev A-50, θα είναι σύντομα επιχειρησιακό καθώς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές.

Η ολοκλήρωση των δοκιμών αναμένεται να πραγματοποιηθεί φέτος και έτσι επιταχύνεται η διαδικασία ένταξης του A-100 στην ρωσική Αεροπορία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της αμυντικής βιομηχανίας, το A-100 ενσωματώνει νέες προηγμένες τεχνολογίες σε ραντάρ, συστήματα παρακολούθησης και εντοπισμού απειλών, τα οποία στο σύνολό τους τέθηκαν σε λειτουργία στο πλαίσιο των δοκιμών, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Το αεροσκάφος A-100 έχει κατασκευαστεί με βάση την άτρακτο του αεροσκάφους Il-76MD-90A, διαθέτει τον πιο προηγμένο ραδιοτεχνικό εξοπλισμό, έχει μεγάλη επιχειρησιακή εμβέλεια και θα αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του μελλοντικού στόλου αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, ενώ θα πλαισιώνεται από τα προσφάτως αναβαθμισμένα αεροσκάφη τύπου A-50U.

Σύμφωνα με την Rostec το νέο αεροσκάφος AWACS της Ρωσίας πρέπει να προσφέρει τεράστια απόδοση, εξοπλισμένο με ισχυρά πανοραμικά ραντάρ παρακολούθησης και υπερσύγχρονους υπολογιστές, που θα έχουν τη δυνατότητα σάρωσης του εναέριου χώρου για εκατοντάδες χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση, προσδιορίζοντας τους στόχους και στέλνοντας πλήρη δεδομένα στόχευσης σε συστήματα άμυνας που τους επιτρέπουν να καταρρίψουν τους στόχους.

Έτσι τα αεροσκάφη νέας γενιάς με αυτές τις δυνατότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναέρια διοικητικά κέντρα που διευκολύνουν τον έλεγχο των εναέριων, επίγειων και ναυτικών επιχειρήσεων. Με το νέο ραντάρ AESA, το A-100 θα προσφέρει τεράστια βελτίωση στην ικανότητα ανίχνευσης τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος, σε σύγκριση με τα σημερινά A-50 και A-50U.

Αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα υπάρχοντα δυτικά συστήματα όπως το E-3 Sentry της  Αεροπορίας των ΗΠΑ.