Τουρκική πρόκληση στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Νίκο ΧαρδαλιάΤο ελικόπτερο  πετούσε από Σάμο προς Αγαθονήσι  όταν οι τουρκικές αρχές το ειδοποίησαν μέσω ασυρμάτου ότι βρισκόταν σε τουρκικό FIR - «Η εκπομπή σας είναι παράνομη, δεν ισχύει» απάντησε ο σταθμος της Σάμου - «Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη» το μήνυμα Χαρδαλιά  - Νέες παραβιάσεις από τουρκικό UAV

Τούρκοι, μέσω του ασυρμάτου, παρενόχλησαν το ελικόπτερο NH90 της Αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά.

Η παρενόχληση του ελικοπτέρου με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας μέσα, έγινε νωρίτερα το Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου, στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο πετούσε από Σάμο προς Αγαθονήσι. Τότε, οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου παρενόχλησαν το ελικόπτερο, ζητώντας να αλλάξει πορεία καθώς όπως ισχυρίστηκαν πετούσε μέσα σε τουρκικό FIR!

Ωστόσο οι τουρκικοί ισχυρισμοί αγνοήθηκαν από το ελληνικό ελικόπτερο το οποίο συνέχισε κανονικά την πορεία του. 

Αμέσως μετά, ο σταθμος της Σάμου απάντησε στις τουρκικές αρχές ότι η εκπομπή τους είναι παράνομη, δεν ισχύει και ότι το ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού πετούσε σε περιοχή ευθύνης του ελληνικού FIR.

«Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη» το μήνυμα Χαρδαλιά 

«Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι το μήνυμα προς όλους», κατέστησε σαφές ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς από την Κάλυμνο, όπου βρέθηκε σήμερα συνεχίζοντας για τριτη ημέρα την περιοδεία του σε μονάδες και επιτηρητικά φυλάκια σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, κατά την οποία ενημερώνεται για την αποστολή, το κύριο έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες τους.

Είχε προηγηθεί τελετή στο Μνημείο των τριών Πεσόντων εν ώρα καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια, όπου κατέθεσε στεφάνι σε ένδειξη μνήμης και τιμής στους Ήρωες.

«Η δική τους θυσία, το δικό μας στοίχημα ευθύνης, αφοσίωσης, καθήκοντος, ο δικός μας φάρος εθνικής υπερηφάνειας. Αθάνατοι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην τελετή παρέστησαν ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτριος Διακομιχάλης, ο έπαρχος περιφερειακής ενότητας Καλύμνου Εμμανουήλ Μουσελλής, ο διοικητής της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Τριαντάφυλλος Θεοδόσιος, καθώς και οι διοικητές υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας της Καλύμνου, με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση. Κατά την άφιξή του στο νησί, ο κ.Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την έδρα του ιστορικού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων.