Νέοι ορίζοντες στον ηλεκτρονικό πόλεμο για τη Πολεμική Αεροπορία



Στα πλαίσια ενίσχυσης και αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) βρίσκεται σε φάση που εξετάζει καινούργια συστήματα και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.

Στόχος είναι η απόκτηση επίγειων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Τα επίγεια συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όπως είναι γνωστό διακρίνονται σε αυτά της καταγραφής – αναγνώρισης – διενέργειας υποκλοπών όσο και σε επίπεδο παρεμβολών.

Παράλληλα εξετάζονται λύσεις οι οποίες αφορούν και τον στόλο των μαχητικών με την απόκτηση ατρακτιδίων ηλεκτρονικού πολέμου (σχετικό αφιέρωμα είχαμε κάνει στο παρελθόν, 30 Απριλίου 2019).

Σε πρώτη φάση δεδομένων των αναγκών που υφίσταται γίνεται μια αρχική προσέγγιση ώστε να εξεταστούν όλες οι δυνητικές επιλογές, η οποία εν συνεχεία θα μετουσιωθεί σε εξοπλιστικό πρόγραμμα για την απόκτηση ανάλογων συστημάτων.

Το προσεχές πρόγραμμα αναβάθμισης των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου για τη ΠΑ, είναι ιδιαίτερα υψηλής αξίας και σημασίας λόγω των μεγάλων βημάτων προόδου που έχουν καταβάλει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Yπενθυμίζεται ότι η ΠΑ διαθέτει την 140 Σμηναρχία Επιχειρησιακών Πληροφοριών – Ηλεκτρονικού Πολέμου (140 ΣΕΠΗΠ) καθώς και μονάδες που διαθέτουν ανάλογες ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Η 140 ΣΕΠΗΠ εδρεύει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Λάρισας.