Κρίση στο Αιγαίο: Οι νέες κινήσεις της Αθήνας - Δύναμη αποτροπής το Πολεμικό Ναυτικό - «Νέα πνοή» στις ελληνογαλλικές σχέσεις



Τέλος στην αδράνεια για το Πολεμικό Ναυτικό, με τον εξοπλισμό της χώρας μας να είναι άμεσος.
 
Το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι το μοναδικό στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο με τη απόκτηση των πρώτων ψηφιακών φρεγατών Belharra θα διαθέτει σε τρία χρόνια Μονάδες επιφανείας με υψηλές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Ανάλογες με αυτές αντιτορπιλικών ή ακόμη και καταδρομικών και μάλιστα με το πλέον σύγχρονο ραντάρ SEA FIRE αλλά και τους «φονικούς» ASTER 30, τα βλήματα «one shot one kill» με τα οποία θα εξοπλιστούν οι Ελληνικές FDI.

H ψήφιση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την ερχόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου της Σύμβασης την οποία κατέθεσε χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή εποχής στο Πολεμικό μας Ναυτικό και την ανανέωση του «γερασμένου» Στόλου που τώρα επιχειρεί στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με Μονάδες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η αδράνεια των τελευταίων δεκαετιών κατά τις οποίες ούτε καν προχώρησε η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών MEKO για τις οποίες πλέον δεν μπορεί να γίνει λόγος για Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής αφού και αυτές συμπλήρωσαν ήδη 30 χρόνια υπηρεσίας η ανάγκη για άμεση απόκτηση καινούργιων ισχυρών Μονάδων ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Οι προτάσεις έφτασαν στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο κλήθηκε να επιλέξει το ισχυρότερο πλοίο το οποίο θα δώσει ποιοτικό πλεονέκτημα αλλά ταυτόχρονα να σταθμίσει σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και άλλους σημαντικούς παράγοντες όπως κυρίως ο χρόνος παράδοσης αλλά και το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της συμφωνίας.

Οι Ναύαρχοι με πλήρη γνώση της κατάστασης του Στόλου αλλά και της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα-οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για έμπρακτη αμφισβήτηση των Ελληνικών νησιών είναι χαρακτηριστικές- έβαλαν όπως από την πρώτη στιγμή ανέφεραν οι πληροφορίες στην κορυφή των επιλογών τους τις Γαλλικές φρεγάτες Belharra με βασικό κριτήριο την ποιοτική υπεροχή αλλά και τη σύντομη παράδοση αφού σύμφωνα με το Ναυτικό Επιτελείο οι Γάλλοι δεσμεύονταν για παράδοση δύο Μονάδων εντός του 2025 την ώρα που οι υπόλοιποι «μνηστήρες» θα παρέδιδαν πλοία το νωρίτερο εντός του 2027. Και στο δίλλημα παράδοση το 2025 με Γαλλική διαμόρφωση ή το 2027 με πλήρη Ελληνική αποφάσισαν την απόκτηση των πλοίων το συντομότερο για να κερδίσουν δύο χρόνια έπειτα και από την δέσμευση της κατασκευάστριας εταιρείας ότι εντός του 2027 στα δυο πρώτα πλοία θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τόσο της ενσωμάτωσης των επιπλέον 16 Αster, του RAM αλλά και των αντιμέτρων Chafts. Με τις εργασίες να γίνονται πιθανότατα στον Ναύσταθμο και να διαρκούν έναν με δύο μήνες. Ενώ ήδη τα δύο πλοία θα είναι πλήρως επιχειρησιακά από την πρώτη στιγμή που θα παραληφθούν από τον Ελληνικό Στόλο.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι Γάλλοι δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν προσπάθεια ώστε να έχουν τοποθετηθεί από την αρχή όλα τα απαραίτητα συστήματα ενώ είναι πιθανό τόσο το RAM όσο και όλοι οι εκτοξευτές να έχουν τοποθετηθεί στις δύο φρεγάτες πριν παραδοθούν στον Ελληνικό Στόλο.

Στο ζήτημα του ΕCM, του συστήματος ηλεκτρονικών παρεμβολών κάθε πλοίου, το Πολεμικό Ναυτικό είχε σύμφωνα με πληροφορίες την δυνατότητα να επιλέξει κάποιο από τα συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια με περιορισμένα αποτελέσματα ή να περιμένει ένα πιο σύγχρονο ECM το οποίο ήδη αναπτύσσεται και πρόκειται να το χρησιμοποιήσει το Γαλλικό ναυτικό τα επόμενα χρόνια. Με το Ναυτικό Επιτελείο να δίνει χρόνο στους Γάλλους ενώ ανά πάσα στιγμή έχει τη δυνατότητα να καταφύγει στην απόκτηση όποιου άλλου διαθέσιμου στην αγορά συστήματος.