Νέα προσφορά των Γάλλων για τις Gowind υπό τον φόβο Αμερικανών και Ιταλών ανταγωνιστών



H χώρα μας αποκτά τα δικαιώματα κατασκευής τουλάχιστον 3 σκαφών στην Ελλάδα

ΗNaval Group σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας navaldefence.gr, "θα υποβάλει νέα προσφορά,  προφανώς πιο προσιτή για την ελληνική πλευρά, υπακούοντας στις απαιτήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού".

Το ζήτημα των Κορβετών είναι ανοικτό, σύμφωνα με πολλές δημοσιεύσεις, και δεν αποκλείονται ακόμα και εκπλήξεις, ειδικά από Ιταλούς και Αμερικανούς, οι οποίοι είναι ανταγωνιστές με τους Γάλλους.

Η ουσία είναι ότι η επίσημη απόφαση για το θέμα θα τραβήξει μερικούς μήνες ακόμη, λόγω σοβαρών ζητημάτων που αφορούν ζητήματα που αφορούν τον εξοπλισμό και ειδικά την τελική τιμή της γαλλικής Κορβέτας, η οποία οποία θα πρέπει να “πέσει” για να “πέσουμε’ και εμείς το χρήμα για να τις αποκτήσουμε.

Η πρόταση που έχουν κάνει εδώ και καιρό οι Γάλλοι αφορά Πέντε Κορβέτες Gowind 2500, από τις οποίες οι Τρεις θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία σε 32 μήνες, ενώ οι υπόλοιπες δύο θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, καθώς θα έχουμε και μεταφορά τεχνογνωσίας, από Γάλλους ειδικούς.

Οι Γάλλοι μας προσφέρουν Κορβέτες GOWIND 2500, με χωρητικότητα και οπλισμό μιας μεσαίας Φρεγάτας στην τιμή Κορβέτας, ενώ η περίπτωση κατασκευής της σε ελληνικά ναυπηγεία θα μειώσει το κόστος κατά 10-20%, γεγονός τρομερά σημαντικό για τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.

Πρόκειται για ένα πλοίο 102 μέτρων, χωρητικότητας 2400 τόνων, που θα διαθέτει 8 αντι-πλοϊκούς πυραύλους EXOSET MM40 BLOCK-3C, πυροβόλο 57, ή 75 χιλιοστών, δύο πυροβόλα των 20 χιλιοστών.

Είναι εξοπλισμένη με το ραντάρ 3D SMART-S mk2 της Thales, καθώς και τα σόναρ Kingklip Mk.2, CAPTAS VDS, επίσης από την ίδια εταιρεία. Είναι οπλισμένη επίσης με 16 πυραύλους VL-MICA NG, ενώ διαθέτει δύο δίδυμους εκτοξευτές για τορπίλες MU90.

Οι Γάλλοι έχουν υποσχεθεί ότι οι ελληνικές Κορβέτες θα είναι τρομερές ναυτικές πλατφόρμες μάχης, οι οποίες υπερισχύουν κατά πολύ των Τουρκικών Κορβετών κλάσεως ADA, ενώ είναι ισάξιες των τουρκικών Φρεγατών “Κωνσταντινούπολη”, με την πρώτη Φρεγάτα των γειτόνων να είναι στην τελική φάση.
 
Η αμυντική συμφωνία της Γαλλίας με την Ελλάδα με ρήτρα αμυντικής συνδρομής δεν είναι ούτε τυχαία ούτε φανταστική για πολλούς λόγους που αφορούν κυρίως την Τουρκία, για ζητήματα όπως το τουρκικό σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα”, και την απόβαση των Τούρκων σε Λιβύη και Σαχέλ.

Μόλις τον Μάιο του 2021, το γαλλικό ίδρυμα στρατηγικής έρευνας IFRI, σε αποκαλυπτική έκθεση του περιγράφει την επερχόμενη τουρκογαλλική σφοδρή “σύγκρουση” σε δύο περιοχές , Α.Μεσόγειο-Βόρεια Αφρική.

"Οι μονομερείς ενέργειες του Ερντογάν ζωντανεύουν τη μνήμη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενός ιστορικού αντιπάλου, προκλητικού, ακόμη και εχθρού της Δύσης, στη γαλλική συλλογική φαντασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά Γάλλος ειδικός αμυντικός αναλυτής.

Η ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Γαλλικό Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας IFRI, αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά, την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη στην αναζήτηση γεωστρατηγικής αυτονομίας.

Αυτή πρέπει να αξιολογηθεί υπό το φως της ανησυχίας που προκαλεί  ο αυξανόμενος νεο-Οθωμανισμός της Άγκυρας στις περιοχές που η Γαλλία θεωρεί ως σφαίρα επιρροής της.