Ειδικοί απαντούν: Γιατί οι τουρκικοί S-400 δεν θα βοηθήσουν την ΟυκρανίαΓια τον Ερντογάν μια τέτοια βοήθεια προς το Κίεβο θα σήμαινε «πολιτικό χαρακίρι»
Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο μετακίνησης των τουρκικών S-400 στην Ουκρανία, ενώ χθες είχαμε νέα σχετική παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

«Το Κίεβο δεν θα βοηθηθεί από τους S-400 - η Ρωσία έχει πολλά συστήματα που μπορούν να καταστρέψουν τέτοιες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, η εμβέλεια των πυραύλων των τουρκικών συγκροτημάτων - εκδόσεις εξαγωγής των S-400 - είναι μικρότερη από αυτές που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας », εξήγησε ο στρατιωτικός ειδικός, εκδότης του περιοδικού Arsenal of the Fatherland , Alexei Leonkov. Υπενθύμισε επίσης ότι η μεταβίβαση των S-400 σε τρίτο μέρος είναι αντίθετη με τους όρους των συμφωνιών προμήθειας όπλων που συνάπτει η Ρωσία με άλλες χώρες.

«Εξάλλου, εάν η Τουρκία ωστόσο συμφωνήσει να μεταφέρει το σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, οπότε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα κάνει τέτοιο βήμα στην παρούσα κατάσταση», είναι βέβαιος ο συνομιλητής. . Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, για τον Ερντογάν, μια τέτοια βοήθεια προς το Κίεβο θα σήμαινε «πολιτικό χαρακίρι».

«Η Τουρκία αγόρασε αυτά τα συγκροτήματα για να οργανώσει την αεράμυνα της. Μια τέτοια κίνηση προκάλεσε σκάνδαλο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής αεροσκαφών F-35 και επέβαλαν μια σειρά κυρώσεων. Ως αποτέλεσμα, ολόκληρη η πολιτική πλατφόρμα του Ερντογάν χτίστηκε πάνω σε αυτό: έδειξε στο τουρκικό εκλογικό σώμα ότι είναι ένας ανεξάρτητος και ισχυρός ηγέτης», υπενθύμισε ο αναλυτής.

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι νωρίτερα η Ουκρανία είχε τεχνικές δυσκολίες με συγκροτήματα προηγούμενων γενεών - S-200 και S-300. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2014 διακόπηκε η ενοποίηση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, λόγω της οποίας δεν πραγματοποιήθηκε η συντήρηση των εγκαταστάσεων και έληξε η περίοδος εγγύησης για τη λειτουργία των συγκροτημάτων. Επίσης στην Ουκρανία δεν υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευμένοι για να εργάζονται με συστήματα S-400 και η εκπαίδευσή τους μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, προέβλεψε ο ειδικός.

«Απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος για την κανονική εκπαίδευση των χειριστών S-400. Το S-400 είναι πολύ διαφορετικό από το S-300 και το S-200. Πρώτα απ 'όλα, πρόκειται για μεγάλη εμβέλεια - έως 400 km, αυξημένη ασφάλεια και ανάγκη στενής συνεργασίας με την αεροπορία », επιβεβαίωσε ο Konstantin Sivkov, διδάκτορας στρατιωτικών επιστημών.

Ο αναλυτής εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι ακόμη και αν γίνει η μεταφορά των συγκροτημάτων, αυτό δεν θα επηρεάσει την πορεία της ειδικής επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία. «Φανταστείτε πόσο χρόνο χρειάζεται για να φέρετε το S-400, να το αναπτύξετε, να συγκεντρώσετε προσωπικό και να το εκπαιδεύσετε. Σε γενικές γραμμές, θα εντοπίσουμε και θα καταστρέψουμε αυτά τα συγκροτήματα ακόμη και πριν φύγουν για μάχη», τόνισε ο συνομιλητής.

Όμως, τα πράγματα είναι απίθανο να φτάσουν ούτε ως εδώ, αφού ο Ερντογάν δεν είναι έτοιμος να πάει για πλήρη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία. Αυτό θα οδηγούσε σε πολιτική, οικονομική και οικονομική χρεοκοπία για την Τουρκία, πιστεύει ο Igor Korotchenko, αρχισυντάκτης του περιοδικού National Defense.

«Η Τουρκία προετοιμάζεται τώρα ενεργά να εισέλθει στη ρωσική αγορά. Πρόκειται για την οργάνωση της αλυσίδας fast food αντί για McDonald's, και την εξαγωγή ρούχων από την Τουρκία, και τη συνεργασία στον βιομηχανικό τομέα. Επιπλέον, οι Ρώσοι τουρίστες έχουν κρίσιμη σημασία για την Τουρκία, οι οποίοι παραθερίζουν εκεί σε μεγάλους αριθμούς. Επομένως, ο Ερντογάν δεν θα ασχοληθεί με τέτοια πράγματα», είναι σίγουρος ο ειδικός.