Ανεβάζουν στροφές οι Έλληνες κομάντος απέναντι στις Τουρκικές απειλές – Μεγάλες διεθνείς ασκήσεις και αυξημένα αντανακλαστικάΣτην «Ελληνική» «Trojan Footprint» εκτός της Ελλάδας λαμβάνουν μέρος κομάντος από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Αλβανία και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Ο φρενήρης ρυθμός εκπαίδευσης των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων συνεχίζεται και τον Μάιο με μια σειρά μεγάλες διεθνείς ασκήσεις όπου οι Έλληνες SOF καλούνται για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσουν γιατί θεωρούνται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως. Από χθες έως και τις 13 Μαίου πραγματοποιείται σε Ελληνικό έδαφος, θάλασσα και αέρα η μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Special Forces  «Trojan Footprint» η οποία περιλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό σχεδιασμό της Συμμαχίας αφού ανάλογες ασκήσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα από τη Βαλτική θάλασσα έως τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη με συνολική συμμετοχή τουλάχιστον 3.300 Στελεχών.

Στην «Ελληνική» «Trojan Footprint» εκτός της Ελλάδας λαμβάνουν μέρος κομάντος από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Αλβανία και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Οι κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων ΕΤΑ και Ζ’ ΜΑΚ μαζί με την «αφρόκρεμα» των SOF που ήδη έχουν φτάσει στη χώρα μας για δύο εβδομάδες θα συνεκπαιδευτούν σε μια σειρά από σενάρια Special Forces τα οποία αφορούν αγώνα σε κατοικημένες περιοχές, βολές κάθε είδους και με διαφορετικό οπλισμό, εγγύς αεροπορική υποστήριξη  και συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα και UAV, αμφίβιες και καταδυτικές ενέργειες και άλματα. Tα περισσότερα σενάρια της άσκησης θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων με την «Trojan Footprint» να αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία για τους Έλληνες SOF να εκπαιδευτούν με πολύ ισχυρές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων όπως των Αμερικανών και των Γάλλων.

Τόσο για το ΕΤΑ όσο και για τη Ζ’ ΜΑΚ η «Trojan Footprint» είναι μια από τις δεκάδες διεθνείς ασκήσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια αφού πλέον αποτελούν περιζήτητες εντός του ΝΑΤΟ Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Mε πιο πρόσφατη την εντυπωσιακή «ORION 22» η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τον αεροπορικό «ΗΝΙΟΧΟ».

Μόλις πριν από έξι μήνες το ΕΤΑ πέρασε με απόλυτη επιτυχία μια από τις πλέον δύσκολες αξιολογήσεις του ΝΑΤΟ. Η Μονάδα βρέθηκε για μία εβδομάδα στο «μικροσκόπιο του  ΝΑΤΟ Special Operation Headquarters και συγκεκριμένα σε αξιωματικούς που ήρθαν στην Ελλάδα από το NSHQ και τη Mons του Βελγίου. Η  αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε σε μια κατάσταση η οποία προσομοιάζει με πραγματικές επιχειρήσεις με το ΕΤΑ να αποδεικνύει στην πράξη ότι ανήκει στις κορυφαίες Special Forces του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα όμως με την «Trojan Footprint» στην Ελλάδα πραγματοποιείται η άσκηση-συνεκπαίδευση με Αμερικανούς «Stolen Cerberus». Ήδη στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα έχουν φτάσει C-130 της USAF τα οποία μαζί με Ελληνικά ιπτάμενα μέσα θα εκτελέσουν  τις επόμενες ημέρες μια σειρά από σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως ρίψεις αλεξιπτωτιστών και εφοδίων. Άσκηση η οποία πραγματοποιείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία.

Η δημιουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου η οποία συγκεντρώνει πλέον ως αυτόνομος Σχηματισμός το σύνολο των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων όπως ήδη αποδεικνύεται έχει συμβάλει τα μέγιστα στην κατακόρυφη εκτίναξη των δυνατοτήτων των Ελληνικών Special Forces. Mε τον εξοπλισμό των Μονάδων να ανανεώνεται συνεχώς τόσο σε οπλισμό όσο και σε υλικά αλλά και τις συνεχείς ασκήσεις -συνεκπαιδεύσεις οι Έλληνες SOF ανεβαίνουν επίπεδο. Και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον οι πιο φημισμένες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και όχι μόνο τους επιλέγουν για κοινή εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ: newpost.gr