Aιγαίο: Τα drones, ο Ερντογάν και το στραπάτσο που ετοιμάζεται - Στόχος για... σκοβολή σύντομα οι ιπτάμενοι εισβολείςΈως τώρα τον «άχαρο» ρόλο της αναγνώρισης έχουν αναλάβει τα μαχητικά της HAF χωρίς όμως να έχει αλλάξει κάτι στην τακτική των γειτόνων αφού τα Ελληνικά F-16 απλά αναγνωρίζουν και παρακολουθούν την πορεία των Τουρκικών UAV.

Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο οι πολύωρες πτήσεις των Τουρκικών μη επανδρωμένων πάνω από το Αιγαίο, οι οποίες συνοδεύονται με υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά, για πρώτη φορά, στις αρχές της εβδομάδας, το ίδιο UAV προχώρησε σε συνεχείς πτήσεις πάνω από το ίδιο νησί. 

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προσπάθειες της να ανεβάσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά το κλίμα έντασης σε συνδυασμό με την συνεχή προκλητική αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας. Με «όπλο» τα μη επανδρωμένα UAV Bayraktar και Αnka «σημαδεύει» συγκεκριμένα νησιά στο Νοτιοανατολικό αλλά και στο Κεντρικό Αιγαίο. Αυξάνει συνεχώς την πίεση στην Αθήνα και αναζητά όπως φαίνεται ένα επεισόδιο στον αέρα προκειμένου να «σύρει» την Ελληνική πλευρά σε διαπραγματεύσεις.

Το σχέδιο είναι απλό και ξεκάθαρο. Φθηνές πολύωρες πτήσεις πάνω από το Αρχιπέλαγος και τα Ελληνικά νησιά χωρίς φθορά υλικού, κόπωση προσωπικού και ρίσκο. Anka και Bayraktar να πετούν ημέρα και νύχτα στο FIR Αθηνών. Να καταγράφουν καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις έχοντας πλέον μόνιμη παρουσία στο Αιγαίο και μάλιστα όλο και πιο Δυτικά. Να κατασκοπεύουν και να καταγράφουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και Μονάδες του Στόλου. Και ταυτόχρονα να φθείρουν την Πολεμική μας Αεροπορία «φορτώνοντας» τα μαχητικά της HAF με ώρες αναχαίτισης. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν την πονηρή τακτική των γειτόνων.17 υπερπτήσεις UAV έχουν καταγραφεί πάνω από Ελληνικά νησιά από την περασμένη Τρίτη.

Το σχέδιο της Άγκυρας φαίνεται ότι ακόμα βρίσκεται στην αρχή και αυτή είναι μια ακόμη διαπίστωση που προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Ελληνικό Επιτελείο. Έως τα τέλη του 2022 σύμφωνα με τους γείτονες στο Αιγαίο βγαίνει και το ελικοπτεροφόρο-αεροπλανοφόρο TCG Anadolu το οποίο όπως υποστηρίζουν Τουρκικές πηγές θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 50 οπλισμένα UCAV Bayraktar με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ουσιαστικά θα μπορεί να απογειώνει από οποιαδήποτε σημείο του Αρχιπελάγους μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων. Επιχειρησιακά το TCG Anadolu κάθε άλλο παρά ανησυχεί το ΓΕΕΘΑ και τα υπόλοιπα Επιτελεία. Ωστόσο με δεδομένη την τακτική των γειτόνων και μόνο το γεγονός ότι θα διαθέτουν μια πλωτή πλατφόρμα απογείωσης UAV η οποία μπορεί να μετακινηθεί οπουδήποτε σε διεθνή ύδατα, το TCG Anadolu θα αποτελεί μια ακόμη εστία προκλήσεων ακόμα και σε περιοχές πολύ μακριά από τις Τουρκικές ακτές.

«Απαντήσεις υπάρχουν» τονίζουν κατηγορηματικά στρατιωτικές πηγές στο ερώτημα πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα Τουρκικά μη επανδρωμένα. Έως τώρα τον «άχαρο» ρόλο της αναγνώρισης έχουν αναλάβει τα μαχητικά της HAF χωρίς όμως να έχει αλλάξει κάτι στην τακτική των γειτόνων αφού τα Ελληνικά F-16 απλά αναγνωρίζουν και παρακολουθούν την πορεία των Τουρκικών UAV. Για οτιδήποτε παραπάνω απαιτείται απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής, απόφαση η οποία λαμβάνεται από την πολιτική ηγεσία. 

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει όμως και το anti-drone σύστημα η εγκατάσταση του οποίου ολοκληρώνεται εντός του επόμενου μήνα. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό αν και ίσως η Αθήνα αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει υπό άλλες συνθήκες. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η ενεργοποίηση περιλαμβάνεται στην αποδέσμευση κανόνων εμπλοκής. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αίσθηση που υπάρχει στο Ελληνικό Επιτελείο είναι ότι η Άγκυρα βιάζεται και αυτό κάνει ακόμη πιο επιβεβλημένη την αντιμετώπιση των προκλήσεων με  ακόμη μεγαλύτερη ψυχραιμία και προσεκτικές κινήσεις από την Ελληνική πλευρά.