Ελληνοτουρκικά: Η προβοκάτσια με τα κόκκινα μπερέ



Τα σενάρια που απεργάζονται οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας για τη δημιουργία θερμού επεισοδίου

Κώστας Τσιτούνας

Το τελευταίο διάστημα παρά το γεγονός ότι στο παρασκήνιο διεξάγονται προσπάθειες αποκλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, οι Τούρκοι εξακολουθούν να διαρρέουν σενάρια μυστικών επιχειρήσεων και σαμποτάζ εναντίον της Ελλάδας, με στόχο προφανώς να δημιουργήσουν φοβικά σύνδρομα. Τα περισσότερα από αυτά τα σενάρια έχουν να κάνουν με υποτιθέμενες επιχειρήσεις που ετοιμάζει η Μυστική Υπηρεσία της Τουρκίας (Milli İstihbarat Teskilati) και πολλά από αυτά έχουν ως τελικό στόχο ένα θερμό επεισόδιο με υπαιτιότητα της Ελλάδας. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο κυκλοφορεί ευρέως και το σενάριο της προβοκάτσιας με τα «κόκκινα μπερέ» της ΜΙΤ.

Προφανώς και δημιουργήθηκε ιδιαίτερη αίσθηση και έντονος προβληματισμός επικρατεί από το πρόσφατο ρεπορτάζ του ιστοτόπου Nordic Monitor ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ συγκροτεί μία νέα ειδική μονάδα με σκοπό τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων, κυρίως σαμποτάζ στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα το υπογράφει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος κατά κανόνα τεκμηριώνει τις αποκαλύψεις του και με τουρκικά έγγραφα.

 Σύμφωνα με το Nordic Monitor, το σχέδιο της ειδικής αυτής ομάδας, το κωδικό όνομα της οποίας παραμένει άγνωστο, περιλαμβάνει πολλαπλές προβοκάτσιες οι οποίες έχουν ως στόχο να παρουσιάσει κάποιο αφήγημα στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών του καλοκαιριού. Μεταξύ αυτών είναι σαμποτάζ σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και πιο συστηματική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το Καστελλόριζο θεωρείται πιθανός στόχος, χωρίς να αποκλείονται και νησιά στο κέντρο του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με την αποκάλυψη, η επίλεκτη αυτή ομάδα θα στήσει σκηνικό κλιμάκωσης και θα δώσει την πρόφαση στην Τουρκία να προβεί σε κάποιου είδους στρατιωτική επίθεση κατά της Ελλάδας. Η ειδική ομάδα της ΜΙΤ αποτελείται από μέλη της ελίτ των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, από τα λεγόμενα «κόκκινα μπερέ».

Επιχείρηση ψευδούς σημαίας
Το σχέδιο δράσης της εναντίον της Ελλάδας έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο οποίος είχε τη γενική εποπτεία και της συγκρότησης αυτής της μονάδας και συνολικά της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της. Απόρρητα έγγραφα που έφτασαν στα χέρια του Τούρκου δημοσιογράφου κάνουν λόγο για «παραστρατιωτική ομάδα, η οποία έχει ως στόχο να αποσταθεροποιεί χώρες». Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν και άτομα αναμεμειγμένα στα κυκλώματα διακινητών προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει σποραδικές, τακτικού χαρακτήρα επιθετικές ενέργειες. 

Αυτές θα είναι μάλλον μικρής κλίμακας, ώστε να μην προκαλέσουν ισχυρή ελληνική αντίδραση. Αυτή, εξάλλου, είναι και η πάγια τακτική του τουρκικού επεκτατισμού. Μία από τις προβοκάτσιες τις οποίες αναφέρει το δημοσίευμα είναι η ύψωση τουρκικής σημαίας σε μια ή περισσότερες ελληνικές νησίδες. Πρόκειται για σκηνικό, το οποίο θυμίζει ό,τι συνέβη το 1996 στα Ίμια. Επίσης, προβλέπονται και επιχειρήσεις «ψευδούς σημαίας». Ο όρος αυτός σημαίνει ότι η εν λόγω ομάδα της ΜΥΤ πραγματοποιεί μία μυστική επιχείρηση, η οποία είναι σχεδιασμένη κατά τρόπο που να μπορεί να την φορτώσουν στην ελληνική πλευρά και έτσι ίσως να δικαιολογήσουν μία επιθετική ενέργεια σαν αντίποινα. Η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη και οι Τούρκοι την έχουν εφαρμόσει και στην Κύπρο από την δεκαετία του 1960. Οι επιχειρήσεις «πλαστής σημαίας» όπως λέγονται operation false flag, έχουν την ιστορική τους βάση στους πειρατές που συνήθιζαν να αναρτούν φιλικά (και ψεύτικα λάβαρα) για να δελεάζουν τα εμπορικά πλοία, ώστε να τα προσεγγίζουν και να κάνουν ρεσάλτο.

Από την άλλη πλευρά κανένας δυτικός αναλυτής δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε μια τόσο παράτολμη ενέργεια που με μαθηματική ακρίβεια θα τους οδηγήσει εκτός ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαία η εκτίμηση που έκανε ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ: «Μια επίθεση στην Ελλάδα θα οδηγούσε την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ», όπως δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος ε.α. και πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Όπως είπε ο κ. Σταυρίδης είναι απίθανο να κάνει κάτι τέτοιο ο Ερντογάν, ενώ πρότεινε να συνεχιστούν – όπως είπε - οι ανεπίσημες (off the record) συνομιλίες που επισημαίνουν στους Τούρκους ότι η επιθετική συμπεριφορά προς την Ελλάδα δεν είναι αποδεκτή. «Ο δρόμος της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που διευκολύνεται από το ΝΑΤΟ, για στρατιωτική απεμπλοκή είναι σαφώς καλύτερος από την επίδειξη δύναμης σε μια ήδη ασταθή Ανατολική Μεσόγειο», συνιστά ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ναύαρχος. Βεβαίως ο κ. Σταυρίδης απέφυγε να μπει στην ουσία της φράσης περί «στρατιωτικής απεμπλοκής» όπως αποφεύγει συστηματικά να μπει και ο Νορβηγός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ…

Το βέβαιο είναι ότι η ισχύς και η απάτη είναι δυο θεμελιώδη ζητήματα στον πόλεμο και όχι μόνο. Αυτό που έλεγε ο μέγας θεωρητικός του πολέμου Σουν Τζου «Κάθε πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση».