Φρεγάτες: Γαλλικές και ελληνικές Belharra φτιάχνονται στην Ελλάδα



Φρεγάτες: Γαλλικές και ελληνικές Belharra φτιάχνονται στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Euronaval στο Παρίσι, τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, γράφει το shephardmedia.com, τα «ελληνικά ναυπηγεία θα κατασκευάσουν τμήματα του κύτους για τα γαλλικά και τα ελληνικά πλοία του προγράμματος».

«Αυτά θα μεταφερθούν στη Lorient για εξοπλισμό και ενσωμάτωση σε έτοιμα πλοία», σημειώνεται.

Την ίδια ώρα η Naval Group (ναυπηγική εταιρεία) στοχεύει να μειώσει το χρονοδιάγραμμα των 48 μηνών για την κατασκευή, τη δοκιμή και την παράδοση της πρώτης Belharra «σε μόλις 36 μήνες για τα επόμενα πλοία», σύμφωνα με τον διευθυντή προγράμματος της Naval Group Stephane Fremont.

Η Ελλάδα θα παραλάβει δύο πλοία το 2025 και ένα τρίτο το 2026.

Η Naval Group έχει ήδη κόψει χάλυβα για τις δύο πρώτες ελληνικές Belharra, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση για τα πλοία υπογράφηκε μόλις τον Μάρτιο του 2022.

Tην ίδια ώρα, ένα ΣΟΚ περίμενε την Τουρκια, με την Άγκυρα να τρέχει και να μην… φτάνει μετά την απόφαση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης για αγωγό φυσικού αερίου από την Λιβύη στην Ελλάδα.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης εξετάζει πρόταση για τη δημιουργία «δύο αγωγών φυσικού αερίου που θα συνδέονται με την Ελλάδα και την αιγυπτιακή πόλη Δαμιέτη», ανέφερε στο CNBC Arabia ο επικεφαλής της NOC, Φαρχάτ Μπενγκάρα.

Κατά πολλούς η παραπάνω εξέλιξη εμφανίζεται ως η πλέον λογική, στη βάση της γεωγραφικής θέσης των δύο χωρών.