Νέο σοκ για τους Τούρκους «πόρτα» και από τη Γερμανία για παροχή αμυντικού υλικούΣημαντική μείωση παροχής Γερμανικού υλικού στην Τουρκία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μία ακόμη πόρτα κλείνει για την Τουρκία, όπως φαίνεται, όσον αφορά το θέμα της παροχής αμυντικού εξοπλισμού.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια επί καγκελαρίας Άγκελα Μέρκελ η Γερμανία ενίσχυε τους Τούρκους με αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό, αυτό έχει μειωθεί δραματικά επί ημερών Ολαφ Σολτς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καναλιού Open, σε επερώτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο κόμμα της αριστεράς, τι έχει δώσει η Γερμανία, τι έχει δώσει η Γερμανία σε εξοπλισμούς στην Τουρκία, τον τελευταίο χρόνο. Δηλαδή μέσα στο 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση του γερμανικού υπουργείου οικονομίας, από την αρχή του έτους, ώς τον Σεπτέμβριο δόθηκαν στους Τούρκους αμυντικοί εξοπλισμοί ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα πολύ μικρότερο ποσό δηλαδή σε σχέση με πέρσι που ήταν 11 και με το 2019 που ήταν 26 εκατομμύρια. Μάλιστα σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση πάντα, δεν έχουν δοθεί καθόλου εξοπλισμοί που αφορούν υποβρύχια, αλλά και εξοπλισμοί drones.

Αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ και την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία καθυστερεί πολύ να στείλει ηλεκτρονικό εξοπλισμό των υποβρυχίων 2014, που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Από ότι λέει το γερμανικό υπουργείο οικονομικών δεν έχει σταλεί τίποτα στους Τούρκους που να αφορά τα υποβρύχια.

Επίσης οι Γερμανοί αποκάλυψαν ότι στα κατεχόμενα της Κύπρου, έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία, τουρκικά τανκς τύπου Leopard, γεγονός που παραβιάζει τις συμφωνίες που υπάρχουν. Πάντως το γερμανικό Υπουργείο αρνήθηκε να πάρει σαφή θέση επί του θέματος.