Παγκόσμια ανησυχία: Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο "Belgorod" δοκίμασε για πρώτη φορά την πυρηνική τορπίλη "Poseidon"Μεταξύ των στρατιωτικών και των μέσων ενημέρωσης, ο «Ποσειδώνας» είναι γνωστός με το παρατσούκλι του «όπλο της έσχατης κρίσης»

Η Ρωσία έχει μια ποικιλία τακτικών πυρηνικών όπλων στο οπλοστάσιό της, τα οποία μπορούν να παραδοθούν από τη θάλασσα, τον αέρα και τις χερσαίες πλατφόρμες. Ανάμεσά τους, υπάρχει ένα που ονομάζεται «Ποσειδώνας», που προκαλεί την περιέργεια στους δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Το “Poseidon” είναι μια «διηπειρωτική πυρηνική  αυτόνομη τορπίλη» ή ένα πυρηνικό υποβρύχιο drone. Πρόκειται για μια τεράστια τορπίλη, που είναι ικανή να προκαλέσει όλεθρο στις παράκτιες πόλεις. Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι αργή, σε σύγκριση με έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, αλλά μπορεί να είναι ασταμάτητο.

Το υποβρύχιο Belgorod κλάσης Oscar II του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποίησε δοκιμές του πυρηνικού συστήματος υπερτορπιλών “Poseidon”. Αυτό μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πηγή από το υπουργείο Άμυνας.

Οι δοκιμές αποτελούνταν από μια σειρά δοκιμών εκτόξευσης της πυρηνικής σούπερ τορπίλης. Σύμφωνα με την πηγή του TASS, το πλήρωμα του Belgorod δοκίμασε το σύστημα εκτόξευσης Poseidon σε διάφορα βάθη. Το πότε και πού έγιναν οι δοκιμές δεν αναφέρεται. 

Το πού ακριβώς δοκιμάστηκαν τα υποβρύχια συστήματα εκτόξευσης drone Poseidon ως μέρος του πυρηνικού υποβρυχίου ειδικού σκοπού Belgorod, δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, η τελευταία φορά που αυτό το υποβρύχιο εθεάθη  ήταν στα νερά της Θάλασσας Μπάρεντς, όχι μακριά από το αρχιπέλαγος Novaya Zemlya.

“Belgorod” : Πυρηνικό υποβρύχιο ειδικής χρήσης
Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο υποβρύχιο στον κόσμο, το Belgorod δεν διαθέτει συστήματα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ ή κατά πλοίων. Ο μόνος οπλισμός, είναι έξι πυρηνικές τορπίλες Poseidon. Δηλαδή, το Belgorod είναι φορέας πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, η Ρωσία κρατά μυστικά τα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου. Οι υποθέσεις για τις ικανότητές του βασίζονται σε ισχυρισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από ρωσικές πηγές. Έτσι, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το εύρος του είναι απεριόριστο, χωρίς να διευκρινίζουν τον λόγο. Πιστεύεται ότι το πλήρωμά του αποτελείται απο110 άτομα, ότι η ταχύτητα του υποβρυχίου είναι 32 κόμβοι και η  υποβρύχια παραμονή του μπορεί να διαρκέσει για τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

Το Belgorod ήταν αρχικά μέρος του Ρωσικού Ναυτικού Project 949A, γνωστό ως υποβρύχια κλάσης Antey. Στη συνέχεια, πριν από το 2012, το Belgorod σχεδιάστηκε για να είναι οπλισμένο με τέσσερις τορπιλοσωλήνες των 533 mm. Τα σχέδια για το υποβρύχιο περιελάμβαναν το ανθυποβρυχιακό όπλο RPK-2 Vyuga, το οποίο φέρει πυρηνική κεφαλή 15 kt. Είχε σωλήνες τορπιλών για να εκτοξεύσει την τορπίλη RPK-6 Vodopad/RPK-7 Veter, η οποία έφερε πυρηνική κεφαλή 200 kt.

Μετά τις αλλαγές γάστρας που αναφέραμε, το υποβρύχιο κατασκευάστηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Σύμφωνα με το σχέδιο, είχε προγραμματιστεί να λανσαριστεί το 2018, αλλά έγινε το 2019. Μετά από αρκετές δοκιμές, το Belgorod τέθηκε σε λειτουργία στις 8 Ιουλίου 2022.

Τι είναι ο «Ρωσικός Ποσειδώνας»
Η τρομακτική τορπίλη “Poseidon” του ρωσικού ναυτικού είναι τεράστια, με διάμετρο περίπου 7 πόδια και βάρος περίπου 100 τόνους. Φέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο αντί για τυπική κεφαλή υψηλής εκρηκτικής ισχύος. Το Mark 48, μια από τις τυπικές τορπίλες βαρέως βάρους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έχει διάμετρο μόλις 21 ίντσες και ζυγίζει πάνω από 3.500 λίβρες.

Ο πρωταρχικός στόχος του “Poseidon”, σε αντίθεση με τις περισσότερες συμβατικές τορπίλες, δεν θα ήταν απαραίτητα ένα πλοίο επιφανείας ή άλλο υποβρύχιο. Με το τεράστιο πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο της τορπίλης, αντ' αυτού θα στόχευε μεγάλες πόλεις λιμάνια που είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία και το εμπόριο, όπως αυτές που βρίσκονται κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μπορεί επίσης, να αναπτυχθεί ως τακτικό πυρηνικό όπλο εναντίον πολεμικών πλοίων, σύμφωνα με τη Ρωσία. Τα αεροπλανοφόρα θα ήταν στόχοι υψηλής αξίας για αυτήν.

Η Δύση, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχούν για αυτό το ρωσικό «υπερ-όπλο». Το “Poseidon” είναι ένα από τα έξι νέα στρατηγικά όπλα του Ρώσου Προέδρου  Πούτιν, που παρουσιάστηκαν το 2018.

Η πυρηνική σούπερ τορπίλη “Poseidon” καλύπτεται από μυστήριο και κερδοσκοπικές ικανότητες. Στην Ιαπωνία, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή όπλο στον κόσμο που να μπορεί να αντιμετωπίσει τον Ποσειδώνα.

Η λειτουργικότητα της τορπίλης έχει επίσης αλλάξει. Ο «Ποσειδώνας» δεν επιτίθεται σε παράκτιους στόχους για πυρηνική καταστροφή, αλλά πυροδοτεί μια πυρηνική έκρηξη ικανή να δημιουργήσει ένα τσουνάμι 57 φορές υψηλότερο από το Empire State Building. Δηλαδή η έκρηξη της πυρηνικής κεφαλής στον «Ποσειδώνα», προκαλεί τσουνάμι ύψους τουλάχιστον 500 μέτρων!

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που αναφέρεται συχνά, είναι ο Πυρηνικός Σταθμός Ποσειδώνα. Οι ειδικοί λένε ότι εξαιτίας αυτού, η τορπίλη έχει απεριόριστο εύρος δράσης. Μεταξύ των στρατιωτικών και των μέσων ενημέρωσης, ο «Ποσειδώνας» είναι γνωστός με το παρατσούκλι του «όπλο της έσχατης κρίσης».

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η πυρηνική τορπίλη “Poseidon” (πυρηνικό drone Poseidon) είναι ένα αυτόνομο όπλο. Το μήκος του είναι 24 μέτρα και η διάμετρός του 2 μέτρα. Αυτό το καθιστά τη μεγαλύτερη τορπίλη στον κόσμο. Η υποβρύχια ταχύτητά του πιστεύεται ότι, είναι της τάξης των 70 κόμβων, πληροφορίες προέρχονται και πάλι από ρωσικές πηγές. Αυτή η ταχύτητα είναι ίση με 130 km/h. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η τορπίλη φέρει πυρηνική κεφαλή ισοδύναμου 2 μεγατόνων.