Die Welt: Γιατί είναι κρίσιμα τα γερμανικά Leopard στην Ουκρανία



Τα Leopard 2 είναι ίσως το πιο ισχυρό άρμα στον κόσμο. Αλλά για να επωφεληθεί η Ουκρανία, χρειάζονται περισσότερα από 14 άρματα μάχης που ανακοίνωσε ότι θα στείλει το Βερολίνο, όπως σχολιάζει τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Το γερμανικής κατασκευής άρμα μάχης είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 120 χιλιοστών, έχει κινητήρα diesel, διαθέτει εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, ώστε να μπορεί να μάχεται όλο το 24ωρο, τηλέμετρο laser, θερμικό περισκόπιο, σύστημα ελέγχου πυρός με σταθεροποίηση οργάνων και άλλες προηγμένες τεχνολογίες. Μπορεί να εξουδετερώνει στόχους εν κινήσει, ενώ το ίδιο κινείται σε ανώμαλο έδαφος.

Αποτελεί εξέλιξη του Leopard 1 (υπάρχει επίσης στον ελληνικό στρατό) και η κατασκευάστρια KMW κάνει λόγο για ένα «success story» που συνδυάζει ισχύ πυρός, θωράκιση και ευκινησία.

Το βασικό πλεονέκτημα των Leopard 2, που τα κάνει να θεωρούνται από πολλούς συμμάχους ως η πλέον κατάλληλη επιλογή για την Ουκρανία, είναι ότι υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες ώστε να μπορεί να αποσταλεί ικανός αριθμός στο Κίεβο, όπως αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα.

Επίσης, είναι «ευκολότερα» από άποψης συντήρησης και επιμελητείας, ενώ υπάρχουν πολλά σε ευρωπαϊκές χώρες ώστε να μπορούν να φτάσουν εύκολα στην Ουκρανία – καθώς και να υποστηριχθούν αποτελεσματικά με ανταλλακτικά, τεχνογνωσία και εκπαίδευση πληρωμάτων.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή 31 Abrams 400 εκατ. δολαρίων

Εν τω μεταξύ ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή 31 αρμάτων μάχης τύπου Abrams, αξίας 400 εκατ. δολαρίων, προς το Κίεβο. Με δηλώσεις τους, Μπάιντεν και Σολτς, επιβεβαιώσαν το κλίμα συστράτευσης, σε μια περίοδο που το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις επιθετικές ενέργειες.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, με την ομιλία του, εστίασε στην ενίσχυση της Ουκρανίας, η Μόσχα – δια του πρεσβευτή της στις ΗΠΑ – εξαπέλυσε απειλές, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη πρόκληση» κατά του Κρεμλίνου.«Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να στείλουν άρματα μάχης, δικαιολογώντας τη συγκεριμένη κίνηση με ισχυρισμούς περί ενίσχυσης άμυνας, κάτι τέτοιο δεν θα δουλέψει» τόνισε ειδικότερα ο πρεσβευτής.

Όσον αφορά στα άρματα μάχης που θα αποσταλλούν στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για άρματα μάχης με τις μεγαλύτερες δυνατότητες στον κόσμο». «Οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία τεχνογνωσία και εκπαίδευση ώστε να διασφαλίσουν ότι τα άρματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη γερμανική στάση, τονίζοντας ότι το Βερολίνο προχώρησε ένα βήμα μπροστά. «Η δέσμευση για βοήθεια στην Ουκρανία αποτελεί παγκόσμια δέσμευση» σημείωσε, δε, ο Μπάιντεν κι ευχαρίστησε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ για τη συνεισφορά τους.

Η ιστορία των Leopard ξεκίνησε… με αποτυχία

Το 1963, ΗΠΑ και Γερμανία ήθελαν να αναπτύξουν από κοινού ένα άρμα μάχης που έλαβε το όνομα«Battle Tank 70». Αλλά το project απέτυχε, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο είχε δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για την ανάπτυξή του.

Όμως, η προσπάθεια δεν έπεσε στο κενό. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η εμπειρία που αποκτήθηκε από την προσπάθεια ανάπτυξης ενός ανάλογου άρματος μάχης, εφαρμόστηκε σε νέα εθνικά κατασκευαστικά έργα. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το M1 Abrams, ένα άρμα μάχης που είναι εξίσου δημοφιλές στον ουκρανικό στρατό σήμερα με το Leopard 2, που θεωρείται το «καμάρι» του στρατεύματος του Βερολίνου.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι στρατιωτικοί του Κιέβου για τα Leopard 2 ήταν και είναι κατανοητό, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναπτύχθηκαν περίπου 60 με 70 διαφορετικά μοντέλα αρμάτων μάχης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ αυτών υπήρξαν και περίεργες προτάσεις, για παράδειγμα, ένα αμερικανικό τανκ που θα έπρεπε ακόμη και να τροφοδοτείται από πυρηνικό αντιδραστήρα.

Ένα από τα άρματα μάχης που εντάχθηκαν στους καταλόγους των χερσαίων δυνάμεων σε πολλούς στρατούς, είναι το Leopard 2. Θεωρείται από ορισμένους ως το καλύτερο άρμα μάχης των τελευταίων δεκαετιών και το κορυφαίο που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Τα Leopard 2 χρησιμοποιούνται από 18 στρατεύματα παγκοσμίως. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1977 και ήταν το πρώτο όχημα που φέρει τον αριθμό 10001. Τώρα βρίσκεται στο Μουσείο «Tank Munster». Από τότε που εντάχθηκε στη φαρέτρα της Bundeswehr, το «Leo» έχει υποστεί πολλές αναβαθμίσεις. Βασικά, αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά οχημάτων, οι παραλλαγές των οποίων έχουν διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με την έκδοση.

Το σχήμα του άλλαξε επίσης με τα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το σφηνοειδές μέτωπο στον πύργο. Τα πρώτα μοντέλα είχαν έναν τετραγωνισμένο πύργο, ο οποίος αντικαταστάθηκε μόνο από το πεπλατυσμένο, χαρακτηριστικό σχήμα της έκδοσης 2A5 στη δεκαετία του 1980, με το οποίο ακόμη και οι μη επαγγελματίες μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν το «Leo». Τα Leopard 2 A6 αντιπροσωπεύουν την πιο ώριμη τεχνολογικά εκδοχή του Leopard 2.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Leopard 2 Α6

Το βάρος του είναι 62,3 τόνοι, έχει συνολικό μήκος με την κάννη 9,97 μέτρα (μήκος 7,7 μέτρα) πλάτος 3,74 μέτρα, συνολικό ύψος 3 μέτρα, ενώ το πλήρωμά του είναι τετραμελές. Το άρμα μάχης έχει συνολική ιπποδύναμη 1.500 ίππων και κιβώτιο ταχυτήτων Renk HSWL 354, που του επιτρέπει να κινείται με ταχύτητα 68-72 χλμ./.ώρα επί του οδοστρώματος και 55 χλμ./ώρα εκτός οδοστρώματος, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 500-550 χλμ.

Η σχέση ιπποδύναμης με το βάρος του άρματος είναι 24 ίπποι ανά τόνο, γεγονός που του δίνει μεγάλη ευκινησία στο πεδίο της μάχης. Ο οπλισμός του Leopard 2 Α6 αποτελείται από το βασικό πυροβόλο των 120 χλστ./L55 λείας κάννης της εταιρείας Rheimetall AG.

Έχει συνολικά 42 βλήματα για το κύριο πυροβόλο, εκ των οποίων τα 15 είναι έτοιμα για χρήση και τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε προστατευόμενο από εκρήξεις χώρο, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του σασί αριστερά από τη θέση του οδηγού.

Τέλος, εκατέρωθεν του πύργου είναι τοποθετημένοι 16 συνολικά εκτοξευτές καπνογόνων.  Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός του Leopard 2A6 αποτελείται από το βασικό σκοπευτικό του πυροβολητή με σταθεροποιημένο καθρέπτη στους δύο άξονες, το τηλέμετρο Laser, τη θερμική κάμερα Ophelios, τη μονάδα ελέγχου του πυροβολητή και του αρχηγού, την οθόνη του αρχηγού, τον υπολογιστή, τα χειριστήρια του αρχηγού, τον βαλλιστικό υπολογιστή, τον αισθητήρα ανύψωσης του πυροβόλου και τον αισθητήρα ανέμου.

Η ύπαρξη του αυτόνομου περισκόπιου του αρχηγού με την ενσωματωμένη θερμική κάμερα, δίνει τη δυνατότητα στο πλήρωμα να μπορεί να αντιμετωπίζει πολλαπλούς στόχους. Επιπρόσθετα, έχει τοποθετηθεί σύστημα GPS, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Iniochos.

Η θωράκιση του άρματος είναι αυτή που διακρίνει τα Leopard 2 Α6 από τις υπόλοιπες εκδόσεις, τουλάχιστον εξωτερικά καθώς έχει αυξηθεί με την προσθήκη πλακών συνθετικής θωράκισης τρίτης γενιάς που σχηματίζουν τοξοειδή διαμόρφωση στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος. Τα τμήματα αυτά της θωράκισης μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που το άρμα χτυπηθεί. Επιπλέον, διαθέτει πλήρη θωράκιση οροφής.

Αυτό σημαίνει ότι το άρμα προστατεύεται από πλήγματα υποπυρομαχικών, βομβιδίων, και πυραύλων εδάφους-εδάφους. Το σοβιετικό T-62 ήταν το πρώτο κύριο άρμα μάχης που εξοπλίστηκε με τέτοιο πυροβόλο. Όμως οι Γερμανοί ακολούθησαν το παράδειγμά τους.