Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα λειτουργικά Leopard 2Η Γερμανία δείχνει να αλλάζει στάση σε ότι έχει να κάνει με την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, φοβούμενη πιθανή κλιμάκωση από τη Ρωσία και ρόλο σε αυτή την απόφαση φαίνεται πως έχουν παίξει οι ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, ο καγκελάριος της χώρας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την  αποστολή των Leopard 2 επιτρέποντας έτσι και σε άλλες χώρες όπως η Πολωνία να κάνουν το ίδιο, καθώς θεωρείται πως τα συγκεκριμένα άρματα μάχης μπορούν να αλλάξουν την έκβαση του πολέμου.

Σύμφωνα με το Spiegel η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6, σύμφωνα με το in.gr.

Η Γερμανία, η έγκριση της οποίας απαιτείται για την επανεξαγωγή των Leopard 2, δίσταζε να συμφωνήσει στην παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο Κίεβο, ωστόσο μία απόφαση του Τζο Μπάιντεν και της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται πως ανατρέπει τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα φαίνεται ότι οι ΗΠΑ κάνουν στροφή 180 μοιρών και άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία με στόχο να πείσουν τη Γερμανία να στείλει τα Leopard και να αρθεί το διπλωματικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται τρεις αξιωματούχους με γνώση των διαβουλεύσεων, οι αποφάσεις αναμένονται νωρίς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως ο χρόνος και η πραγματική παράδοση των τανκ δεν είναι σαφής και συνήθως χρειάζονται αρκετοί μήνες για την παράδοση και την αποτελεσματική χρήση των τανκ.

Σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο ειδικό σε θέματα άμυνας που μίλησε στο CNN οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα M1 Abrams σύντομα, καθώς θα χρειαστεί εκπαίδευση αλλά και να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και ο στόχος των ΗΠΑ είναι να κάνει τη Γερμαν;iα να νιώσει πιο άνετα.

«Δεν θα υπάρξουν τανκς στο έδαφος την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal  η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2.

Γιατί θεωρούνται καλύτερα τα Leopard
Σύμφωνα με τον Κόλιν Καλ, ανώτατο σύμβουλο πολιτικής του Πενταγώνου, δήλωσε τα M1 Abrams είναι ακριβά και δύσκολα στον χειρισμό και τη συντήρηση. Τα γερμανικά τανκ ίσως θα ήταν καλύτερη λύση. «Το Leopard 2 είναι ένα σύγχρονο, καλά προστατευμένο κύριο άρμα μάχης με καλούς αισθητήρες» σχολίασε ο Τζακ Ουάτλινγκ, ειδικός του Royal United Services Institute.

«Σχεδιάστηκε να συντηρείται από φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους και επομένως είναι απλούστερο να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο, σε σχέση με άλλα σχέδια του NATO όπως το Challenger 2. Υπάρχει επίσης υφιστάμενη γραμμή παραγωγής για ανταλλακτικά», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα λειτουργικά Leopard 2
Η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα με τα περισσότερα γερμανικής κατασκευής τανκ τύπου Leopard 2 εν λειτουργία με 353 και ακολουθεί η Ισπανία με 327. Η Γερμανία έχει 321 και εκτιμάται πως έχει περισσότερα από 200 αποθηκευμένα. 

Αρκετά τεθωρακισμένα Leopard διαθέτει και η Τουρκία με 316 και η Πολωνία με 247.