Η Τουρκία μετατρέπει την 10η Αεροπορική Bάση Stratotanker σε κέντρο σεισμοπαθών- Τι συνεπάγεται στο Αιγαίο;Τι δείχνει η χρήση της εν λόγω ειδικής κατασκευής αεροπορικής βάσης, ως κέντρου παροχής υλικοτεχνικής υποστήριξης, για την αλλαγή συμπεριφοράς στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στις δηλώσεις του ηγετικού στελέχους του κυβερνώντος κόμματος του ΑΚΡ και πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος ζήτησε την αναβολή των εκλογών της 14 Μαΐου, λόγω των μεγάλων σεισμών που συγκλόνισαν τη νοτιοανατολική Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές να διεξαχθούν μετά από 6 μήνες ή και 1 χρόνο ακόμη. Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα».

Με σημερινό του άρθρο τουρκικό ΜΜΕ επιχειρεί να φωτίσει το θέμα παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του AKP και Αντιπροέδρου του κόμματος  Ömer Çelik, ο οποίος δήλωσε ότι: "Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να σώσουμε τις ζωές που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Αυτή τη στιγμή, παλεύουμε να επουλώσουμε τις πληγές. Το βρίσκουμε πολύ λάθος να μιλάμε για οτιδήποτε για τις εκλογές. Δεν το βρίσκουμε σωστό με κανέναν τρόπο» είπε.


Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu (AA) στον δήμο Γιουρεγίρ, ο Τσελίκ είπε ότι υπάρχει μεγάλος αγώνας στο πεδίο, στον τομέα της καταστροφής. Δηλώνοντας ότι οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στα Άδανα έχουν ολοκληρωθεί, ο Τσελίκ είπε ότι επικεντρώνονται στη βελτίωση των συνθηκών των πολιτών έξω από την πόλη και στην περίθαλψη  των τραυματιών.

Ο Τσελίκ δήλωσε ότι υπάρχει ενότητα, αλληλεγγύη, αδελφοσύνη , μεγάλη αλληλεγγύη ανθρωπιάς και συνέχισε ως εξής: "Εκτός από την εθνική αλληλεγγύη, υπάρχει και μεγάλη αλληλεγγύη ανθρωπιάς. Είναι αδύνατο να μην σε αγγίζουν οι προσπάθειες του λαού μας από όλη την Τουρκία. Όλοι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερό τους.

Υπενθυμίζοντας ότι επισκέφτηκε χθες τη Διοίκηση της 10ης Βάσης αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού του Ιντσιρλίκ, ο Τσελίκ είπε ότι η βοήθεια από τη χώρα και το εξωτερικό στάλθηκε στον τόπο όπου χρειάζεται με συντονισμένο τρόπο με εναέρια και χερσαία οχήματα.

Δηλώνοντας ότι το αεροδρόμιο Adana Şakirpaşa και η 10η Διοίκηση της Βάσης του Ιντσιρλίκ έχουν γίνει βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης, ο Τσελίκ ευχαρίστησε τις ομάδες που έρχονται από το εξωτερικό.

Σημειώνοντας ότι πολλά κράτη έχουν κινητοποιήσει τους πόρους έκτακτης ανάγκης της χώρας στην Τουρκία, ο Τσελίκ είπε: «Είναι μια μεγάλη καταστροφή που απαιτεί τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών που υπερβαίνουν ακόμη και την αλληλεγγύη αυτών των κρατών και όπου ο καθένας κινητοποιεί τους πόρους του. Ο αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπα. Σίγουρα δεν είναι χάος, είναι ένας πλήρης συντονισμένος αγώνας

Από τα παραπάνω λεγόμενα του Τσελίκ συνάγονται δύο βασικά συμπεράσματα:
To πρώτο αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, στο οποίο δεν έδωσε απάντηση ούτε ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, αλλά ούτε και αν θα αναβληθούν όπως είχε πει ο Μπουλέντ Αρίντς, επίσης ηγετικό στέλεχος του AKP 1 ημέρα νωρίτερα, υπεκφεύγοντας της ερώτησης λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα της διάσωσης των πληγέντων από τους σεισμούς και όχι των συζητήσεων για εκλογές.

Το δεύτερο αφορά την μετατροπή της 10ης Αεροπορικής βάσης Εναέριου ανεφοδιασμού που εδρεύει στο Ιντσιρλίκ των Αδάνων, σε κέντρο υποδοχής και παροχής υλικοτεχνικής υποστήριξης προς τους σεισμοπαθείς.

Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση φιλοξενεί τα 7 KC-135 Stratotanker της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία αποτελούν σημαντικότατο πολλαπλασιαστή ισχύος.

Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση των ζημιών και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πληγέντων σεισμοπαθών στην περιοχή, εκτιμούμε ότι η χρήση της εν λόγω ειδικής κατασκευής αεροπορικής βάσης, ως κέντρου παροχής υλικοτεχνικής υποστήριξης, αποτελεί σαφέστατη ένδειξη, μια επιπλέον, ότι η Τουρκία θα ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο για αρκετούς μήνες.

KC-135- Χαρακτηριστικά
Στρατιωτικό δεξαμενόπλοιο-μεταφορές
Πλάτος: 130 πόδια 10 ίντσες
Ύψος: 41 πόδια 8 ίντσες
Μήκος: 136 πόδια 3 ίντσες
Μέγιστο βάρος απογείωσης: 322.500 λίβρες
Μέγιστο μεταφερόμενο φορτίο καυσίμου: 200.000 λίβρες
Μέγιστη ικανότητα φορτίου: 83.000 λίρες, 37 επιβάτες
Θέσεις παλετών: 6
Ταχύτητα: 530 mph στα 30.000 πόδια
Εμβέλεια: 1.500 μίλια με 150.000 λίβρες μεταφοράς καυσίμου. έως και 11.015 μίλια σε μη επανδρωμένη και χωρίς φορτίο πτήση
Μέγιστο υψόμετρο: 50.000 πόδια
Ισχύς: Τέσσερις κινητήρες turbofan P&W TF-33-PW-102 18.000 λιβρών, τέσσερις turbofan κινητήρες GE F-108 ώσης 22.000 λιβρών

H Τουρκία αναβάθμισε το 2021 στις ΗΠΑ το πρώτο από τα 7 KC-135 που διαθέτει σε «Block 45».