Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ουκρανία: Την άνοιξη κρίνονται τα πάντα – Δεν θα στηρίζουμε επ’ αόριστον



Να αφήσουν το Bakhmut και να οργανώσουν την εαρινή αντεπίθεση τους καλούν τους Ουκρανούς οι ΗΠΑ

Σαφές μήνυμα ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και ότι όλα θα κριθούν την ερχόμενη άνοιξη στέλνουν στο Κίεβο οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η Δύση δεν θα μπορεί να στηρίζει επ’ αόριστον τους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να μεταφέρει στο Κίεβο το μήνυμα ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις βρίσκονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και ευελπιστεί ότι με την παράδοση των νέων δυτικών όπλων, οι Ουκρανοί θα καταφέρουν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο στρατιωτικό μέτωπο.

«Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν οι Αμερικάνοι, θα είναι πιο δύσκολο να παρέχεται στην Ουκρανία το ίδιο μέγεθος στρατιωτικής βοήθειας λόγω αφενός της αντίθεσης των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και αφετέρου των διαφορετικών απόψεων και συναισθημάτων που υπάρχουν σε πολλούς Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ» τονίζει το δημοσίευμα.
Δεν μπορούμε για πάντα

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να τους στηρίζουμε επ’αόριστον» ανέφερε μιλώντας στην Washington Post, κορυφαίος Αμερικάνος αξιωματούχος.

Όπως λέει, η κυβέρνηση Biden πιστεύει σοβαρά ότι στο μέλλον θα είναι δύσκολο να λάβει από το Κογκρέσο την απαραίτητη έγκριση προκειμένου να παράσχει στην Ουκρανία το ίδιο μέγεθος στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, όπως έκανε μέχρι πρότινος.

Την άνοιξη η κρίσιμη στιγμή

Σύμφωνα με την Washington Post, η κυβέρνηση Biden εκτιμά πως η κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία θα έρθει την ερχόμενη άνοιξη.
Είναι τότε που εκτιμάται πως η Ρωσία θα εξαπολύσει τη νέα της επίθεση.
Εκεί θα φανεί εάν η Ουκρανία θα είναι σε θέση να απαντήσει με μια δική της αντεπίθεση για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών.

Να αφήσουν το Bakhmut

Αμερικάνοι στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό για την Ουκρανία να επιχειρήσει μια αντεπίθεση και την ίδια στιγμή να δίνει σκληρές μάχες για να κρατήσει το Bakhmut.
Πάντως και παρά τις αμερικανικές προτροπές, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αποδίδει έντονη σημασία σε αυτήν την πόλη και πιστεύει ότι τυχόν απώλεια της, θα πλήξει το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών.

Αμερικάνοι αξιωματούχοι συστήνουν στο Κίεβο να μην πολεμά εκεί όπου στέλνει στρατό η Ρωσία, διότι αυτό θα λειτουργήσει μόνο υπέρ της Μόσχας και το καλούν να οργανώσει την εαρινή αντεπίθεση του.

Επισημαίνουν μάλιστα πως ακόμα και αν οι Ουκρανοί χάσουν το Bakhmut, αυτό δεν θα οδηγήσει σε καμία σημαντική αλλαγή στο πεδίο της μάχης.

Μη ρεαλιστικά τα σχέδια για κατάληψη της Κριμαίας

Επιπλέον, το δημοσίευμα σημειώνει πως οι Αμερικάνοι επισημαίνουν στους Ουκρανούς πως τα σχέδια για την ανακατάληψη της Κριμαίας κάθε άλλο παρά ρεαλιστικά είναι.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Το σενάριο των Αμερικάνων

Υπό αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο των Αμερικάνων είναι να ωθήσουν την Ουκρανία να προσπαθήσει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες και κατόπιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Κατά την Ουάσινγκτον, το αισιόδοξο σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνουν έως τα τέλη του 2023.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις, οι οποίοι και ανησυχούν ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας και ότι οι Ρώσοι την ερχόμενη άνοιξη θα επιχειρήσουν την αντεπίθεση τους ποντάροντας στην αύξηση του ρυθμού της στρατιωτικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με την Washington Post, την ερχόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ένα ακόμα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr