Εντυπωσιασμένοι οι Ινδοί με την Ελληνική ΠΑ: ”Εξαιρετικό το κλίμα, μία μεγάλη ευκαιρία για εμάς”Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Απριλίου με τη συμμετοχή 12 χωρών και δεκάδων αεροσκαφών.

Τα νεοαποκτηθέντα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία συμμετέχουν για πρώτη φορά στην εν λόγω άσκηση έχουν «τραβήξει» τα βλέμματα στην. Με 100 απογειώσεις την ημέρα από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2023 είναι μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις στην Ευρώπη.

«Η συμμετοχή των Rafale και των αναβαθμισμένων F-16 Viper, δείχνουν ότι αυτά τα αεροσκάφη έχουν πλέον την επιχειρησιακή ετοιμότητα να υποστηρίξουν τις αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας. Η άσκηση αποτελεί ένα πεδίο έλξης και των υπόλοιπων χωρών, οι οποίες αναγνωρίζουν το υψηλό επιχειρησιακό μας επίπεδο», δηλώνει αξιωματικός της ελληνικής ΠΑ, σύμφωνα με το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Το κλίμα που δημιουργεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι υπέροχο», τονίζει αξιωματικός της ΠΑ της Ινδίας, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση με μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI.

Eίναι η πρώτη φορά που αεροσκάφος ανατολικού τύπου λαμβάνει μέρος στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» και όλοι οι δυτικοί σύμμαχοι επιδιώκουν να το «αποκρυπτογραφήσουν» στον αέρα. Ινδία, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία συμμετέχουν για πρώτη φορά στην μεγάλη αεροπορική άσκηση.

Σήμερα το μεσημέρι, σχηματισμός μαχητικών αεροσκαφών πέρασε πάνω από την Ακρόπολη στο πλαίσιο της άσκησης. Ο σχηματισμός περιελάμβανε ελληνικά F-16, Mirage 2000-5, Rafale και F-4 Phantom, γαλλικά Rafale, ινδικά Su-30MKI, ιορδανικά F-16, ισπανικά F/A-18, ιταλικά Tornado και τέλος F-15 της Σαουδικής Αραβίας.

Η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» είναι τύπου ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων), και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των συμμετεχουσών Χωρών, με την διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης και εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων.

Τι δήλωσε ο ΥΦΕΘΑ από την Ανδραβίδα
«Η πατρίδα μας εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα συμμαχιών, συνεργειών, οι οποίες θωρακίζουν τη χώρα και μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε συνεννόηση πάντα με τα Γενικά μας Επιτελεία και την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις μας». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όπου πραγματοποιείται η πολυεθνική αεροπορική άσκηση, «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023».

Μιλώντας για την άσκηση, είπε ότι «είναι μία εξαιρετική άσκηση και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί κάθε χρόνο βλέπω ότι βελτιώνεται και το επίπεδο», προσθέτοντας: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ, αλλά και σε όσους κόπιασαν για αυτήν την άσκηση».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο κλάδος της Αεροπορίας δεν απουσίασε ποτέ από τους εθνικούς μας αγώνες κατά τα τελευταία εκατό χρόνια» και προσέθεσε:

«Συνεπώς, είναι φυσιολογικό ότι από τη στιγμή που εισήλθαμε σε μια νέα εποχή ενεργητικής επιβεβαίωσης των δικαιωμάτων της χώρας μας υπό το Δίκαιο της Θάλασσας, η σημασία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο στην ελληνική στρατηγική σκέψη. Η σταδιακή, αλλά σταθερή επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας συνιστά έναν άλλο σημαντικό παράγοντα. Όταν λοιπόν στην έναρξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στην ηγεσία του υπουργείου μας την εντολή να οικοδομήσουμε τις ισχυρότερες και πιο ικανές ένοπλες δυνάμεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η αναβάθμιση της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατατάχθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητές μας».

Οι δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ
«Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ είναι μία πολύ σημαντική άσκηση η οποία από χρόνο σε χρόνο γίνεται ολοένα και καλύτερη με περισσότερο κόσμο και πολυπλοκότερα σενάρια, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι καταπληκτικό. Φιλοξενούμε πολλές αεροπορίες από πολλά μέρη του κόσμου φίλες και σύμμαχες χώρες με τις οποίες έχουμε κοινούς σκοπούς και κοινό βλέμμα στην περιοχή», δήλωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «αυξάνονται οι ικανότητες και οι δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας, που είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της Ελλάδας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας» και προσέθεσε: «Βεβαίως, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις και δραστηριότητες πέραν της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα, όταν αυτές οι επιχειρήσεις στέφονται με απόλυτη επιτυχία».

Νεότερη Παλαιότερη