Αμυντικό σύστημα κατά των τουρκικών UAV από την Ελλάδα



Τουρκική ιστοσελίδα για την Άμυνα αναφέρεται σε ελληνικό δημοσίευμα για τις επιτυχημένες δοκιμές ελληνικής πλατφόρμας κατά των UAV.

Όπως σημειώνεται «Σύμφωνα με τις ειδήσεις των Greek City Times με έδρα την Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΘΗΛ) ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές της ελληνικής πλατφόρμας κατά των UAV βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ενώ η ερευνητική ομάδα είναι έτοιμη να περάσει στην τελική φάση των δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες, η ΕΚΕΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρείες για εμπορική χρήση».

Συνεχίζει:

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την είδηση, η ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ συμμετείχε στον σχεδιασμό στο πλαίσιο του ALADDIN, ενός ευρωπαϊκού έργου που ξεκίνησε το 2020. Με το εν λόγω έργο σχεδιάζεται η ανάπτυξη συστήματος αντι-UAV. Θα χρησιμοποιηθούν μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης και διάφοροι τύποι ενσωματωμένων αισθητήρων για τον εντοπισμό, τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και δυνητικά εχθρικών UAV.

Το εν λόγω σύστημα συμμετείχε σε διαγωνισμό δεδομένων στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Στρατιωτικών Συστημάτων Επικοινωνίας και Πληροφοριών (ICMCIS 2021). 

Έλαβε την 1η θέση σε διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2021. Το σύστημα που βασίζεται στη συσχέτιση και τη συγχώνευση δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες και βασίζεται σε τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης/Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) κατέλαβε την 1η θέση.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας έκανε τις εξής δηλώσεις για το θέμα:


«Το σύστημα ανίχνευσης μη επανδρωμένων οχημάτων που αναπτύχθηκε από την ΕΚΕΤΑ έχει δύο έννοιες. Και τα δύο είναι το αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που δημιουργήθηκαν στην έρευνά μας. Το σύστημα αυτό θα δώσει σημαντικές λύσεις στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας του κράτους και των πολιτών, καθώς και θα προωθήσει την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης προς όφελος της κοινωνίας. Για αυτούς τους λόγους, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της βελτιστοποίησής του και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα ξαναρχίσουμε την εμπορική χρήση σύντομα».

Στο ίδιο δημοσίευμα η Τουρκική Άμυνας αναφέρει ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί και ισραηλινά συστήματα κατά των τουρκικών UAV.

Γράφει: «Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει συστήματα κατασκευής Ισραήλ εναντίον τουρκικών UAV. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος της Καθημερινής με έδρα την Ελλάδα, Βασίλης Νέδος, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αμυντικά συστήματα UAV κατασκευής Ισραήλ εναντίον τουρκικών UAV που χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά σε διαφορετικά πεδία μάχης. Όπως σημειώνει το σχέδιο προμηθειών υλοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα τους τελευταίους δύο μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα κατά των UAV θα τοποθετηθεί στα νησιά και σε κρίσιμα σημεία σε όλη τη χώρα».