Η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια μιας πιθανής μελλοντικής σύγκρουσης με την ΤαϊβάνΗ Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια μιας πιθανής μελλοντικής σύγκρουσης με την Ταϊβάν. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, μια επιστημονική ομάδα με έδρα το Πεκίνο φέρεται να πραγματοποίησε αρκετές δοκιμές πυροβολικού καθοδηγούμενου από λέιζερ με τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτές οι δοκιμές διεξήχθησαν από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Wang Jiang από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Πεκίνου, ο οποίος σημείωσε τα ευρήματά τους σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Acta Armamentarii στις 6 Απριλίου.

«Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται γρήγορα. Περισσότεροι ερευνητές εφαρμόζουν την τεχνολογία σε προβλήματα σχεδιασμού τροχιάς», είπε ο Jiang στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ομάδας του Jiang, το πυροβολικό που κατευθυνόταν με λέιζερ με τεχνητή νοημοσύνη ήταν σε θέση να πλήξει στόχους ανθρώπινου μεγέθους σε απόσταση 16 χιλιομέτρων και η ακρίβεια που επιτεύχθηκε στις δοκιμές ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή οποιουδήποτε άλλου συστήματος πυροβολικού στην υπηρεσία του PLA .

Οι φωτογραφίες αυτών των δοκιμών δείχνουν ότι τα κοχύλια είχαν χτυπήσει το μάτι του ταύρου.

Στρογγυλές πυροβολικού με τεχνητή νοημοσύνη, με το βλέμμα του Bull’s Eye σε σανίδες στόχους (Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου)

Οι παραδοσιακές οβίδες πυροβολικού προσγειώνονται συνήθως 100 μέτρα ή περισσότερο μακριά από τον στόχο και το κατευθυνόμενο πυροβολικό μπορεί να κάνει προσαρμογές πορείας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η ακρίβειά τους έχει περιοριστεί λόγω του τεράστιου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που πρέπει να υπολογιστούν χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μαθηματικά μοντέλα.

Κάτω από πολλαπλές μεταβλητές πτήσης όπως ο άνεμος, η θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική πίεση, ακόμη και ένας καθοδηγούμενος γύρος πυροβολικού μπορεί να χάσει τον στόχο του κατά μερικά ή δεκάδες μέτρα.

Βολές πυροβολικού με AI-Powered
Σύμφωνα με τον Jiang, η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες ταχύτητες επεξεργασίας δεδομένων από τις παραδοσιακές μαθηματικές μεθόδους.

Έτσι, μόλις κυκλοφορήσει ένα έξυπνο κέλυφος με δυνατότητα AI, θα πρέπει να συγκεντρώσει και να αναλύσει γρήγορα ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών δεδομένων για να προσαρμόσει την πορεία του. Ο αριθμός των υπολογισμών μπορεί να αυξηθεί εκθετικά με τον αριθμό των μεταβλητών.

Ωστόσο, το τσιπ υπολογιστή μέσα στο κέλυφος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλούστερο για να αντέχει τεράστιες ποσότητες θερμότητας και το σοκ από τα πυρά του πυροβολικού. Ενώ πληρούν αυτές τις απαιτήσεις, οι επεξεργαστές συχνά απορρίπτουν σημαντικά ακατέργαστα δεδομένα για να ολοκληρώσουν έγκαιρα τους υπολογισμούς, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική τους ακρίβεια.

Αλλά στην περίπτωση του AI, ακόμη και ένα αργό τσιπ υπολογιστή μπορεί να ολοκληρώσει τους απαραίτητους υπολογισμούς χρησιμοποιώντας σχεδόν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να παρακάμψει ορισμένους από τους πιο απαιτητικούς υπολογισμούς που πραγματοποιούνται ως μέρος των παραδοσιακών μαθηματικών μοντέλων.

Οι ερευνητές λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει από την εκπαίδευση που βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικές πτήσεις ή εργαστηριακά πειράματα, κάτι που του επιτρέπει να παρακάμψει ορισμένους από τους υπολογισμούς.

Η ομάδα του Jiang δοκίμασε επίσης διαφορετικά μοντέλα AI σε διάφορες εργασίες που σχετίζονται με εξελιγμένες προσαρμογές τροχιάς κατά τη διάρκεια της πτήσης για να βελτιώσει την ακρίβεια μέσω του καταμερισμού της εργασίας.

Η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έξυπνο πυροβολικό για να νικήσει την Ταϊβάν γρήγορα
Η Κίνα έχει αναλάβει συντονισμένες προσπάθειες για την ανάπτυξη έξυπνου πυροβολικού για να μειώσει το κόστος του πολέμου, καθώς οι οβίδες πυροβολικού είναι συνήθως φθηνότερες από τους πυραύλους και, ως εκ τούτου, μπορούν να παραχθούν γρήγορα σε μεγάλους αριθμούς.

Ωστόσο, οι ειδικοί διαφωνούν για το εάν τα πυρά πυροβολικού απαιτούν τέτοια υψηλή ακρίβεια, καθώς τα σκάγια από μια σφοδρή έκρηξη οβίδας μπορούν να χτυπήσουν ένα άτομο αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Στην Κίνα, το επιχείρημα που ευνοεί την υψηλή ακρίβεια στα πυρά του πυροβολικού είναι ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στον PLA να επιτύχει γρήγορη νίκη επί της Ταϊβάν σε μια πιθανή μελλοντική στρατιωτική σύγκρουση.

Ένας μηχανικός της αμυντικής βιομηχανίας με έδρα το Πεκίνο είπε στη South China Morning Post ότι το πυροβολικό με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει εχθρικές μονάδες ή οχήματα κρυμμένα σε κτίρια πιο αποτελεσματικά από την παραδοσιακή δύναμη πυρός και με χαμηλότερο κόστος από τους πυραύλους στον αστικό πόλεμο.

«Θα συμβάλει στη μείωση των απωλειών αμάχων και των ζημιών στα γύρω κτίρια. Θα διευκολύνει την επανένωση και την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο», είπε.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ το 2019 σχετικά με τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, το πυροβολικό αποτελεί ζωτικό συστατικό της ικανότητας κρούσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού–Χερσαίας Δύναμης (PLA-GF’s), που αποτελεί το ένα τρίτο της δύναμης επιχειρησιακής μονάδας του PLA-GF.

Η έκθεση σημειώνει ότι η Κίνα συνεχίζει να αποκτά σύγχρονα συστήματα πυροβολικού για την υποστήριξη της μηχανοποίησης του πυροβολικού PLA-GF, ενώ παράλληλα ενσωματώνει συστήματα πληροφοριών για να αυξήσει τη θνησιμότητα και την ακρίβεια.

Ο υποστράτηγος P R Shankar (απόστρατος) του Ινδικού Στρατού, σε ένα από τα άρθρα του, σημείωσε ότι η Κίνα θεωρεί την επιθετική δύναμη πυρός, όπως το πυροβολικό, ως κλειδί για την επίτευξη στρατιωτικής αποτροπής, την κλιμάκωση της κρίσης μέσω τιμωριακών χτυπημάτων, την παράλυση και την υποβάθμιση των συστημάτων του εχθρού , και υπονομεύοντας το ηθικό του εχθρού.

Επιπλέον, ο Shankar σημειώνει την επαναλαμβανόμενη και αυξανόμενη έμφαση που δίνει η Κίνα στη σημασία των χτυπημάτων ακριβείας.

Οι αναφορές υποδεικνύουν ότι με τη βοήθεια πυρών ακριβείας πυροβολικού, η Κίνα στοχεύει να εκμηδενίσει γρήγορα τη διοίκηση και τον έλεγχο της Ταϊβάν αντί να κατευθύνει μαζικά πυρά στις δυνάμεις μάχης της.

Νεότερη Παλαιότερη