«Εγκέφαλος» της σπείρας εκβιαστών κυκλοφορούσε ελεύθερος με τη... βούλα της δικαιοσύνης



Είναι ένα από τα πιο βαριά ονόματα της εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος της οποίας διατάχτηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών για περιπτώσεις εκβιασμών. Στην υπό έρευνα υπόθεση φέρεται να ήταν επικεφαλής των «φουσκωτών» που αναλάμβαναν να «πείθουν» όσους διαμαρτύρονταν όταν η σπείρα δεν τηρούσε όσα είχε υποσχεθεί.

Ο «θηριώδης» 38χρονος έχει «βαρύ» ποινικό παρελθόν και ιστορία σε υποθέσεις «προστασίας» καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένδυσης σε περιοχές του Πειραιά και της Αθήνας. Η πιο πρόσφατη ήταν το 2020 όταν είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε 28 χρόνια κάθειρξης. Αυτό που όμως έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ αστυνομικών αλλά και δικαστικών λειτουργών είναι ο τρόπος που η Δικαιοσύνη τον αντιμετώπισε μετά την πρωτόδικη καταδίκη του για την υπόθεση του 2020. Ο 38χρονος, μετά την προφυλάκιση του, αφέθηκε ελεύθερος καθώς είχε ξεπεραστεί το 18μηνο όριο κράτησης που είναι το ανώτερο. Την ίδια περίοδο, η δίκη ήταν σε εξέλιξη… Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την κάθειρξη του ξεκινούν πολλές περίεργες συμπτώσεις, που οι «παροικούντες των δικαστηρίων Πειραιά» τις αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό.

Ο 38χρονος με την εντυπωσιακή σωματοδομή κατέθεσε, όπως είχε άλλωστε το δικαίωμα, αίτηση αναστολής της ποινής του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Μάλιστα, προσκόμισε και ιατρικές γνωματεύσεις στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά που έδειχναν ότι αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Το ποινικό του παρελθόν, οι πράξεις για τις οποίες είχε καταδικαστεί, αλλά και ο γενικότερος ρόλος του στην υπόθεση οδήγησαν στην αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα. Ωστόσο, με ψήφους 3-2 ο 38χρονος αφέθηκε ελεύθερος!

Ύστερα από αυτή την απόφαση, ένας δεύτερος κατηγορούμενος με πολύ μικρότερο ρόλο στην υπόθεση και ποινή 8 ετών κάθειρξης, κατέθεσε αίτηση αναστολής της ποινής του. Μάλιστα, το αίτημα του εξετάστηκε από την ίδια Πρόεδρο Εφετών και τρία μέλη της σύνθεσης ήταν οι ίδιοι Εφέτες. Ωστόσο, η απόφαση ήταν… διαφορετική και δεν του δόθηκε αναστολή της ποινής του μέχρι το Εφετείο!

Με απλά λόγια, ο καταδικασμένος με ρόλο «εγκεφάλου» και ποινή κάθειρξης 28 ετών κυκλοφορούσε ελεύθερος ενώ ένα άλλο μέλος, πολύ πιο χαμηλά στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή!

Η συγκεκριμένη απόφαση της Προέδρου και των υπολοίπων μελών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά δεν πέρασε απαρατήρητη από τη ηγεσία της δικαιοσύνης και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μπει στο «μικροσκόπιο». Την ίδια στιγμή μάλιστα που η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ασφάλεια Αττικής για τις επόμενες ενέργειες. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο 38χρονος κληθεί από την εισαγγελία θα παρουσιαστεί; Αν εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης οι αστυνομικοί θα καταφέρουν να τον εντοπίσουν ή του «άνοιξε» την πόρτα η απόφαση των τριών μελών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά;

zougla.gr