Νέα υπόθεση κατασκοπείας: Ποιος είναι ο Ρώσος κατάσκοπος «Αλέξανδρος» του οποίου ανακλήθηκε η ελληνική ιθαγένειαΝέα υπόθεση κατασκοπείας απασχολεί τις ελληνικές Αρχές καθώς πριν από λίγα 24ωρα το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε άμεση ανάκληση της ελληνικής ιθαγένειας ενός 39χρονου με καταγωγή από τη Ρωσία καθώς, από έρευνα προέκυψε ότι είχε αποκτήσει ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα με πλαστά δικαιολογητικά.

Για αυτό, τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές Αρχές εξέταζαν το νήμα που συνέδεε με την Ελλάδα έναν φερόμενο ως «πράκτορα των Ρώσων».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο «Αλέξανδρος», μόνιμος κάτοικος Βιέννης και κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου, κίνησε για πρώτη φορά υποψίες. Προσπάθησε τότε να βγάλει ταξιδιωτικά έγγραφα για την κόρη του στη Γλυφάδα και οι αστυνομικοί διαπίστωσαν στο σύστημα SIRENE ότι οι αυστριακές αρχές είχαν λάβει εις βάρος του το μέτρο της διακριτικής επιτήρησης για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τον Μάρτιο του 2022 η αυστριακή αντιτρομοκρατική ομάδα Cobra εισέβαλε στο σπίτι του «Αλέξανδρου» σε προάστιο της Βιέννης και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο 39χρονος ερευνάται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Φέρεται να παρείχε πληροφορίες στη Μόσχα ενόψει του στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο «Αλέξανδρος» είχε πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα αγοράζοντας τουλάχιστον δύο ακίνητα και επισκεπτόταν τακτικά τη χώρα μας. Έπειτα από υπόδειξη της ΕΥΠ το υπουργείο Εσωτερικών επανεξέτασε το πώς ο «Αλέξανδρος» είχε αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Τελικά, στα τέλη Μαΐου, διαπιστώθηκε ότι στον ογκώδη οικογενειακό του φάκελο υπήρχαν και πλαστά δικαιολογητικά και αποφασίστηκε η ανάκληση της ιθαγένειας στον ίδιο και σε μέλη της οικογένειάς του.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση κατασκοπείας, έπειτα από εκείνη της «Μαρίας Τσάλλα», στην οποία οι ελληνικές Αρχές διαπιστώνουν ότι γίνεται χρήση πλαστών εγγράφων από τους υπόπτους.