Προμήθειες Glock 19X και Glock 17 Gen5 για ΕΤΑ και Ζ΄ ΜΑΚΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε μερική ανανέωση του φορητού οπλισμού τους, προβαίνουν ανά διαστήματα οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων, με σκοπό την, κατά το δυνατόν, διατήρηση του οπλοστασίου τους “ενημερωμένου” γύρω από τρέχουσες εξελίξεις όσο και για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από την φθορά σε βάθος χρόνου. Προσφάτως, το ΕΤΑ και η Ζ΄ ΜΑΚ ανανέωσαν τον οπλισμό χειρός που χρησιμοποιούν, αποκτώντας έναν αριθμό από πιστόλια της αυστριακής Glock.

Το Glock 17 των 9 mm είναι το όπλο χειρός που υιοθετήθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις σε περιορισμένη κλίμακα το 1996, κατά την συγκρότηση της Ζ΄ ΜΑΚ που τότε είχε συνοδευτεί από την προμήθεια ενός πακέτου φορητού οπλισμού διαφόρων ειδών. Η πρώτη προμήθεια εκείνη την εποχή, αφορούσε 300 πιστόλια, για να ακολουθήσουν έκτοτε κάποιες ακόμη που αύξησαν τον συνολικό αριθμό και τις μονάδες στις οποίες χορηγήθηκε.

Οι νέες παρτίδες που αποκτήθηκαν, αφορούν την έκδοση Glock 19X για το ΕΤΑ και την έκδοση Glock 17 Gen5 για την Ζ΄ ΜΑΚ.

Το Glock 19X προέρχεται από την έκδοση Τμηματικού Συστήματος Όπλου Χειρός (MHS) που παρουσιάσθηκε στον σχετικό διαγωνισμό για τον Στρατό των ΗΠΑ και χαρακτηρίζεται “Crossover” επειδή συνδυάζει τον κορμό και λαβή του Glock 17 Gen5 με τo συγκρότημα κλείστρου και ολισθητήρα (slide) του βραχυτέρων διαστάσεων Glock 19. Έτσι, η εφαρμογή λαβής και το κράτημα γενικότερα είναι βελτιωμένα, βοηθώντας την σκόπευση ενώ ο βραχύτερος ολισθητήρας διευκολύνει στο ταχύτερο τράβηγμα του όπλου από την θήκη. Χαρακτηριστικό του Glock 19X είναι ότι προσφέρεται μόνο με γαιώδη απόχρωση Coyote φινιρίσματος.

Το πιστόλι έχει συνολικό μήκος 189 χιλ. και ο ολισθητήρας 174 χιλ. Το μήκος της κάννης είναι 102 χιλ. ενώ το βάρος με κενό γεμιστήρα είναι 704 γραμ. και με πλήρη, φτάνει τα 890. Ο τυπικός γεμιστήρας είναι χωρητικότητος 17 φυσιγγίων.

Το Glock 17 Gen5 έχει συνολικό μήκος 202 χιλ. με μήκος ολισθητήρος 186 χιλ. και μήκος κάννης 114 χιλ. Το βάρος με κενό γεμιστήρα ανέρχεται σε 708 γραμ. και με πλήρη 945 γραμ., έχοντας ως βασικό γεμιστήρα χωρητικότητος 17 φυσιγγίων.