Ερντογάν: Η σύλληψη στην Τουρκία φερόμενων πρακτόρων της Μοσάντ η καλύτερη απάντηση στις απειλές του ΙσραήλΟ Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η πρόσφατη επιχείρηση στην Τουρκία με στόχο άτομα που φέρεται ότι εμπλέκονται σε κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ εξέπληξε την ισραηλινή κυβέρνηση και ήταν η καλύτερη απάντηση στις απειλές κατά της Τουρκίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αναφερόταν στην κράτηση 34 υπόπτων σε μια συντονισμένη επιχείρηση σε οκτώ επαρχίες την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ αυτών, 15 συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο με την κατηγορία της συμμετοχής σε κατασκοπεία για την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ.

«Η υπηρεσία μας [πληροφοριών], η οποία ανακάλυψε το δίκτυο κατασκοπείας [για το Ισραήλ] στη χώρα μας, έδωσε την καλύτερη απάντηση σε όσους μας απειλούν.

»Αυτό έχει εκπλήξει το Ισραήλ.

»Αλλά περιμένετε, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα.

»Θα γνωρίσετε την Τουρκία. Δεν το κάνετε ακόμα, αλλά πρέπει», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Άγκυρα την Τετάρτη 10/1 για την 97η επέτειο από την ίδρυση της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MİT).

Η MİT πραγματοποίησε την επιχείρηση κατά των υπόπτων κατασκόπων του Ισραήλ, των οποίων οι φερόμενες δραστηριότητες περιελάμβαναν σχεδιασμούς απαγωγών και συλλογή πληροφοριών, σε συντονισμό με το εθνικό αστυνομικό τμήμα της Τουρκίας και καλύφθηκε εκτενώς από τα τουρκικά και τα ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης.

Ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για επιπλέον 13 άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα κατασκοπείας.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ επιδεινώθηκαν απότομα μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Αυτές οι εξελίξεις ακολουθούν αναφορές για τα σχέδια του Ισραήλ να δολοφονήσει μέλη της Χαμάς που ζουν στο εξωτερικό.

Ο Ρόνεϊ Μπαρ, ο επικεφαλής της ισραηλινής Σιν Μπετ, δήλωσε δημόσια την πρόθεση του Ισραήλ να στοχεύσει τους ηγέτες της Χαμάς παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Κατάρ και του Λιβάνου.

Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει για σοβαρές επιπτώσεις εάν το Ισραήλ στοχεύσει μέλη της Χαμάς στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Anadolu, 26 από τους 34 υπόπτους παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Οκτώ ύποπτοι φέρονται να απελαθούν.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ, έχουν επανειλημμένα επικρίνει αυτό που θεωρούν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο για αξιωματούχους και μέλη της Χαμάς.

Το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπά τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας αφού οι τζιχαντιστές της Χαμάς πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους.