Αλλάζει στάση το Βερολίνο;-”Η Τουρκία θα πάρει τα Eurofighter”-Έντονο παρασκήνιο σε εξέλιξηΑλλάζει στάση η Γερμανία στο θέμα των Eurofighter; Έτσι φαίνεται, ή τουλάχιστον έτσι αναφέρει το CNN TÜRK!

Διαβάστε αναλυτικά:

”Ο δημοσιογράφος του CNN TÜRK στην Άγκυρα, Dicle Canova μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανότητα αγοράς του Eurofighter Typhoon και τον εκσυγχρονισμό του F-16.

Ένα από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν με τον Γερμανό Πρόεδρο θα είναι τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter που θα ζητήσει η Τουρκία.

Η Tουρκία έχει αναλάβει δράση εδώ και καιρό για την αγορά 40 αεροσκαφών. Για την αγορά αυτών των αεροσκαφών απαιτείται η έγκριση των χωρών της Κοινοπραξίας. Αγγλία-Ισπανία και Γερμανία. Η Αγγλία και η Ισπανία λένε ναι, η Γερμανία πρέπει να πειστεί.

Παρόμοια διαδικασία συνέβη και με τη Σαουδική Αραβία. Η παραγγελία για 48 πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon που δόθηκαν στην Αγγλία είχε κολλήσει στο εμπάργκο της Γερμανίας.

Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έλαβε αντιδράσεις τόσο από τις χώρες μέλη της Κοινοπραξίας Eurofighter όσο και από τον δικό της αμυντικό και αεροπορικό τομέα, έκανε ένα βήμα πίσω στην απόφαση του εμπάργκο.

Εδώ και λίγο καιρό υπάρχουν επαφές για το αίτημα της Τουρκίας. Ενώ διεξάγονται διπλωματικές διαδικασίες για την άρση των περιορισμών στην Τουρκία ως χώρα του ΝΑΤΟ, λέγεται ότι η προσέγγιση της Γερμανίας έχει αρχίσει να γίνεται θετική.

Πηγές στην Άγκυρα αναφέρουν ότι «το πιο πιθανό θα συμβεί» για την αγορά του Eurofighter. Ωστόσο, προσθέτουν επίσης ότι πρόκειται για διαδικασία.

Λόγω γραφειοκρατίας, τονίζεται ότι ακόμα κι αν το εγκρίνει η γερμανική κυβέρνηση, θα πάρει χρόνο και δεν θα είναι εύκολο. Όμως πηγές ασφαλείας δίνουν το μήνυμα ότι αν εγκρίνει η Γερμανία, τα Eurofighters μπορεί να έρθουν πριν από τα F-16 σε κάθε περίπτωση. Δηλαδή, εάν δοθεί έγκριση, τα Eurofighters μπορούν να εισαγάγουν το απόθεμα πριν από το 2028.

Πηγές τονίζουν ότι μπορεί να προσαρμοστεί πολύ εύκολα και μπορεί να τεθεί σε χρήση εντός 2 ετών από την άφιξη των αεροπλάνων. Αυτή η κατάσταση λαμβάνεται ήδη υπόψη στην αξιολόγηση της επιστολής προσφοράς για τα F-16. Οι ανάγκες της λίστας εξαλείφονται αναλόγως.

Οι επιστολές αποδοχής και προσφοράς ήρθαν από τις ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διαδικασία διεξήχθησαν τον Μάρτιο και τα ενδιαφερόμενα μέρη εργάστηκαν για την προσφορά όλο τον Απρίλιο.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των TAI, ASFAT A.Ş. και στελέχη της εταιρείας Lockheed Martin F-16, θα συνεχίσουν τον Μάιο και η λίστα θα οριστικοποιηθεί.

Η συμφωνία είχε προγραμματιστεί να υπογραφεί τον Ιούνιο. Η εστίαση είναι στην οριστικοποίηση της λίστας όπου θα παραχθούν τα F-16.

Η λίστα δόθηκε το 2021, οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Η διαδικασία εισαγωγής του Kaan στο απόθεμα αξιολογείται μαζί με παράγοντες όπως η αγορά του Eurofighter. Οι ανάγκες διαμορφώνονται και η λίστα εξαλείφεται. Δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη κόστος γιατί οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μόλις διευκρινιστεί η τελική έκδοση της λίστας, θα αποκαλυφθεί το τελικό νούμερο και η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Προκειμένου τα F16 να αγοραστούν και να παραδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό, συνιστάται στην αμερικανική πλευρά να πραγματοποιήσει παραγωγή στην Τουρκία. Αν παράγεται στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο να το βρεις στην εφεύρεση