Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία για να παρακάμψει τις κυρώσεις... και η Τουρκία την αφήνειΗ Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία, και ιδιαίτερα τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, για να παρακάμψει τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τιμ Ας, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Το Ντουμπάι είναι το άλλο ευάλωτο σημείο για τους δυτικούς φορείς επιβολής των κυρώσεων, είπε ο Ας σε σχόλια την Τρίτη.  

"Η Δύση χρειάζεται μια ξεκάθαρη προσέγγιση προς την Τουρκία, εάν πρόκειται να πετύχει να αποκόψει τη Ρωσία από τις χρηματοοικονομικές ροές, τις αγορές και το εμπόριο", είπε. "Είναι αρκετά σαφές ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει, και πράγματι, χρησιμοποιεί την Τουρκία".

Η Δύση πρέπει να είναι ξεκάθαρη με την Τουρκία ότι η παραβίαση των κυρώσεων δεν θα είναι ανεκτή και θα ληφθούν μέτρα, είπε ο Ας.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει δημιουργήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, συνεργαζόμενη στη Συρία και αγοράζοντας πυραύλους αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα το 2019. Η εξαγορά ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Η Άγκυρα αρνήθηκε να εφαρμόσει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

"Ανεξάρτητα από τη δράση της τουρκικής κυβέρνησης, νομίζω ότι τα περισσότερα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των δυτικών κυρώσεων", είπε ο  Ας. "Τουλάχιστον οι ιδιωτικές τράπεζες. Είναι άκρως επαγγελματίες, έχουν ισχυρή διαχείριση κινδύνων και κατανοούν τις συνέπειες εάν εντοπιστούν να παραβιάζουν τις δυτικές κυρώσεις.

"Αλλά στο περιθώριο, κάποιοι θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Πρέπει να ενθαρρυνθούν να τηρήσουν τις κυρώσεις".

Τουρκικές κρατικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Halkbank, έχουν εμπλακεί στις προσπάθειες του Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μέσω της διαβόητης υπόθεσης του τουρκοϊρανού λαθρεμπόρου Ρεζά Ζαράμπ.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία θα συμμετάσχει στη Δύση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ζήτησε από ομολόγους σε έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να αναστείλουν όλες τις συναλλαγές μέσω του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir. Οι τράπεζες στην Τουρκία και αλλού θα πρέπει να σταματήσουν να δέχονται κάρτες Mir στα ΑΤΜ τους και να καταστήσουν αδύνατη τη χρήση αυτών των καρτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις μεταφορές από άτομο σε άτομο, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Οι Ρώσοι σπεύδουν στις τουρκικές τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για τις αποταμιεύσεις τους, αφού οι ρωσικές αρχές επέβαλαν ελέγχους κεφαλαίων, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Dünya, η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Τουρκίας. Οι τουρκικές επιχειρήσεις είναι επίσης αισιόδοξες για αύξηση εμπορίου με τη Ρωσία αφού το ενδιαφέρων μετατοπίστηκε προς αυτές από τις εντίστοιχες ρωσικές, είπε η Dünya.

Εξήντα ρωσικά αεροσκάφη έχουν "βαπτιστεί" ως τουρκικής προέλευσης, ενώ ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα ιδρύσουν νέες εταιρείες στην Τουρκία προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο βιομηχανικός ιστότοπος airlinehaber.com. Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μισθώνουν περισσότερα από 700 αεροπλάνα από ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες ανησυχούν ότι μπορεί να χρειαστεί να τα ανακαλέσουν για να συμμορφωθούν με το καθεστώς κυρώσεων, ανέφερε ο ιστότοπος.

"Η Τουρκία φαίνεται να είναι το έδαφος για τους Ρώσους που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις", είπε ο  Ας.

Η Τουρκία μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσον αφορά την τουριστική της βιομηχανία και το κόστος της ενέργειας, είπε ο  Ας. Η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καταναλώνει, ενώ οι Ρώσοι είναι η μεγαλύτερη πηγή επισκεπτών για την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Η Ουκρανία προμήθευσε 2,5 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.

Ο  Ας είπε ότι η Δύση θα πρέπει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της σύγκρουσης. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί στο 54,4% ετησίως. Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της πέρυσι αφού οι επενδυτές και πολλοί Τούρκοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης.