Πόλεμος στην Ουκρανία: «Φοβάμαι ότι ο Πούτιν ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση» – Τι λέει Ελληνας διεθνολόγος



Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στα σύνορα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας όπου θα γίνουν οι συνομιλίες ανάμεσα στους διπλωμάτες του Κιέβου και της Μόσχας για να βρεθεί μια λύση και να σταματήσει ο πόλεμος.

Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν «χωρίς όρους», μετά τη διαμεσολάβηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέδρου της Λευκορωσίας.

Μπορεί, βέβαια, να ξεκινούν οι συνομιλίες για την ειρήνη, αλλά οι μάχες συνεχίζονται. Τόσο στο Κίεβο που βρίσκεται υπό πολιορκία, όσο και σε Ζίτομιρ, Χάρκοβο, Ντνίπρο, Τσερκάσι, Βίνιτσα και Τσερνίχιβ οι σειρήνες χτυπούν από το πρωί, καλώντας τους πολίτες να βρουν καταφύγιο αφού φοβούνται αεροπορικές επιδρομές.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά με τις εξελίξεις οι κ.κ. Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, και Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος.

«Standard διαδικασία η ενεργοποίηση των πυρηνικών όπλων»
«Τα πράγματα δεν μπορούν να φύγουν εκτός ελέγχου γιατί οι χώρες κρατούν διαύλους επικοινωνίας σε αυτά τα θέματα. Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου εκτόξευσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν είπε ότι ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς, ότι οι πυρηνικές του βάσεις είναι σε ετοιμότητα. Αυτή είναι μια standard διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι περιπολίες των ρωσικών και των αμερικανικών υποβρυχίων. Είναι μια ρητορική όξυνση και τίποτε άλλο. Δεν είναι στην πραγματικότητα μια σοβαρή κλιμάκωση», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

«Τα επιχειρησιακά σχέδια των Ρώσων δεν έχουν πετύχει»
«Βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο πόλεων. Αυτή ήταν και αρχικά η στρατηγική των Ουκρανών. Οι Ρώσοι φαίνεται πως φέρνουν δυνάμεις, έχουν απόλυτο σχεδόν έλεγχο του αέρα, θα υπάρχουν πολλές αεροπορικές επιδρομές, περισσότερες από όσες ήδη υπάρχουν. Το αν θα εισέλθουν οι Ρώσοι στις πόλεις θα το δούμε, γιατί τότε θα έχουμε μεγάλες απώλειες στρατιωτών από τη ρωσική πλευρά. Τα επιχειρησιακά σχέδια των Ρώσων δεν έχουν πετύχει, βρίσκονται μάλλον σε φάση αναπροσαρμογής. Αν στις διαπραγματεύσεις πάρουν αυτό που θέλουν, θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αλλά δε νομίζω ότι θα το πάρουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Φοβάμαι ότι ο Πούτιν ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση»

«Δε χωρά αμφιβολία ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί υπό την απειλή των όπλων. Η ανατροπή του καθεστώτος στην Ουκρανία είναι ένας από τους κύριους σκοπούς της Ρωσίας. Έχω το φόβο μήπως η Ρωσία προσέρχεται προσχηματικά στο διάλογο και φοβάμαι μήπως ετοιμάζει μια ευρύτερη επίθεση. Σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις έχουμε δει να υπάρχει απόφαση εκεχειρίας και μετά από λίγες ώρες να καταρρέει οποιαδήποτε συμφωνία. Φοβάμαι ότι θα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Η Ρωσία έχει το πάνω χέρι επιχειρησιακά. Θα είναι ντροπή για την Ευρώπη και γενικά για το δυτικό κόσμο αν έχουμε την ανατροπή με στρατιωτικά μέσα μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Το θέμα είναι και τι θα γίνει μετά. Ανησυχώ και για τη ζωή του Ουκρανού προέδρου. Αν οι Ρώσοι εισβάλουν στο Κίεβο νομίζω ότι το τελευταίο που θα θέλουν θα είναι να έχουν ζωντανό στα χέρια τους έναν ήρωα. Φοβάμαι μήπως έχουμε προσπάθεια φυσικής εξόντωσης του ανθρώπου αυτού», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Η Τουρκία έχει βρεθεί σε πιο δύσκολη θέση, γιατί έπαιζε ένα παιχνίδι μεταξύ Δύσης και Ρωσίας που τώρα θα είναι πιο δύσκολο να το παίζει με την ίδια άνεση. Θεωρώ ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την κρίση για να αποκτήσει κάποια οφέλη. Ίσως η Τουρκία να έχει θορυβηθεί και για το θέμα της Κύπρου, γιατί ίσως η ευρωπαϊκή κοινότητα τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντί της μετά και το ουκρανικό. Νομίζω ότι η Τουρκία περπατά σε τεντωμένο σχοινί», ανέφερε ο ίδιος για το πώς επηρεάζει η κατάσταση στην Ουκρανία τα ελληνοτουρκικά.

«Βλέπουμε αλλαγή στη στάση της Γερμανίας που ίσως δείχνει και ένα νέο δρόμο για την Ευρώπη. Μέσα από αυτή τη δυστυχία ίσως να ξυπνάει και η ελπίδα ότι η Ευρώπη αφυπνίζεται», είπε ακόμα ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Η Ουκρανία έχει μεγάλο μέγεθος, μπορεί να υπάρχει ένα φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο ή σε κάποια άλλη πόλη που θα έχουν πλήξει οι Ρώσοι. Αλλά σε αυτή την περίπτωση οι Ουκρανοί θα μεταφέρουν την πρωτεύουσά τους αλλού. Είναι απομακρυσμένο το σενάριο να ελέγξουν οι Ρώσοι όλη την Ουκρανία», σημείωσε από την πλευρά του κλείνοντας ο κ. Καραγιάννης.